Koç Üniversitesi’nde taşeron şirkete bağlı çalışan yaklaşık 180 işçinin işten atılacağı haberine karşı işçiler toplantılar düzenlemeye başladı.

İŞÇİLER TAŞERON FİRMALAR TARAFINDAN BAŞA YERLERE GÖNDERİLİYOR

Kötü çalışma koşullarına dikkat çekmek amacıyla imza toplayan bir işçinin yaka paça dışarı atılıp “ücretli izin” adı altında işten çıkarılmasıyla başlayan süreç, taşeron firmayla Koç Üniversitesi’nin anlaşamaması üzerine işçilerin toplu olarak işten çıkarılıp taşeron firma tarafından başka çalışma sahalarına gönderilmesi kararıyla sonuçlandı.

İŞÇİ, ÖĞRENCİ, AKADEMİSYEN ELELE

İşçiler ise bu konuya tepki gösteren bir grup öğrencinin, öğretim üyelerinin ve idari personelin desteğini de alarak harekete geçti.

27 Mart’ta Sosyal-İş Sendikası’ndan avukatlar ve örgütlenme uzmanlarıyla, 28 Mart’ta ise taşeron firma yetkilileriyle görüşen işçilerin temel ve kitlesel talebi okuldaki işlerine devam etmek yönünde.

Görüşü alınan avukatlar ise, Koç Üniversitesi'nin dilediği takdirde tüm işçileri kadrolu olarak istihdam edebileceğini yahut yeni anlaşma yapacağı taşerona tüm işçileri çalıştırmaya devam etmesini hukuken şart koşabileceğini belirtiyor.

TOPLANTIYA  KİŞİ KATILDI

28 Mart Perşembe günü düzenlenen toplantıya ise yaklaşık 500 kişi katıldı ve işçiler bu toplantıda sorunlarını dile getirdi.

Toplantıda, geçen sene 250 olan işçi sayısının 160’a indirildiği ve geçtiğimiz haftadan itibaren işçilere iş çıkış belgelerinin sunulduğu, atama belgelerinin baskı altında imzalatıldığı, yapılan itirazların ve verilen dilekçelerin ise kabul edilmediği dile getirildi.

İşçiler artık yollarına taşeron firmayla devam etmek istemediklerini, Koç Üniversitesi bünyesinde kadrolu olarak işe alınmak istediklerini ve bu yolda mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini söylediler ve toplantının sonucunda işçilerden, öğrencilerden, idari personelden ve öğretim üyelerinden oluşan bir komite oluşturulması kararına vardılar.

1 NİSAN'DA KİTLESEL EYLEM KARARI

İşçiler 1 Nisan Pazartesi günü kitlesel bir eylem örgütlenmesi ve eylemden sonra işçilerin yeni sözleşmelerini baskı altında imzaladıklarına dair dilekçe vermeleri yönünde karar aldı. (Demokrat Haber)