OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 6 Ocak’ta İstanbul Kalkınma Ajansı’ndaki işinden ihraç edilen Betül Celep, karara tepki göstermek amacıyla Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda oturma eylemi başlattı.

Eylemde “KHK’lere karşı kadınlar direnişte” pankartı açılarak, “Kadınlara KHK’lere karşı”, “Yaşasın kadın mücadelesi” sloganları atıldı.

Betül Celep’in başlattığı eyleme çok sayıda kadın da destek verdi.

Hafta içi her gün 12.00-18.00 saatleri arası eylemini sürdüreceğini açıklayan Celep, işini geri alana dek mücadelesine devam edeceğini kaydetti.

Celep, “Bugün buraya KHK ile işlerinden atılan biz kadınların sesini duyurmak için geldik. Artık yeter! İsyan ediyoruz, itiraz ediyoruz. Erkin hükmü esas olan değil, biz kendi hükmümüzü yazıyoruz” dedi.

‘SİSTEMLE KAVGAMIZ SÜRÜYOR, SÜRECEK’

Celep, neden işten atıldığını bilmediğini, kendisine herhangi bir açıklama yapılmadan işine son verildiğini belirterek, kadınların OHAL ve KHK ile karşılaştıkları sorunları anlattı.

Celep, “Tam da burada Türkiye karanlığa doğru bir ateş topu misali sürüklenirken, herkes gibi biz kadınlar da evde, işyerlerinde, sokakta, bin bir sorunla hayata tutunmaya gayret ediyoruz. Kadınların mücadelesi katmerli, her daim de öyleydi. Savaşa karşı barış için, tacize, tecavüze, şiddete karşı hayatımız için, özel alanlarda görünmeyen emeğimizi görünür kılmak için, kamusal alanda varlığımızı sürdürebilmek için erkek egemen sistemle kavgamız sürüyor, sürecek” diye konuştu.

Açıklanan KHK listelerinde kadınların çoğunlukta olduğunu gözlemlediğini belirten Celep, “Kadınlar iş yerlerinde de sesini yükseltiyorlar demek ki. Tabii ki kimi zaman alenen kimi zamanda sinsice karşımıza dikilen devlet politikaları ve söylemler aklıma geldi. Kadın erkek eşit olamaz, çocuk doğurmalıydık! Sokakta istediğimiz saatte olamazdık, anne olmazsak kendinizi eksik hissetseydik!” dedi.

‘KHK’LERİN BİTMESİNİ İSTİYORUZ’

Celep, eylemini haklarını kazanana dek sürdüreceğini bildirerek, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bize erklerin hüküm vermesini değil, kendim yüksek sesle söylemeye karar verdim. Neden işten atıldım? KHK soruşturmasını detaylarını ve hukuki dayanakları bilmek istiyoruz. Hiçbir dayanak olmadan işten atılan tüm kadınların özlük hakları ile birlikte işlerini geri almalarını istiyoruz. OHAL’in son bulmasını KHK’lerin bitmesini istiyoruz. Sorularımıza cevap alana ve taleplerimizin gelene kadar buradayız, sokakları terk etmiyoruz.”

Açıklamanın ardından eylem yerine gelen polisler, Celep’e her gün saat 12.00 ila 18.00 arası eylem yapamayacağını, yalnızca bir saat eylem yapıp ayrılabileceğini söyledi.

Bunun üzerine Celep de bütün haklarını kullanarak, eylemini sonuna kadar sürdüreceğini söyleyerek polise yanıt verdi.

Celep, oturma eylemini sürdürüyor.

(Kaynak: Dihaber)