Greif işçilerine dönük saldırıları ve baskıları kınayan KESK, 1 Mayıs öncesinde duyarlı herkesi işçilerle güçlü bir dayanışmaya çağırdı.

KESK, toplu iş sözleşmesi sürecinde taleplerinin karşılanmasını isteyen Greif işçilerinin 63 gündür devam eden direnişine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada," taşeron ve sömürü düzenine karşı direnen, emeklerinin karşılığı için mücadele eden Greif işçilerinin sadece haklarını gasp eden patrona değil, gazıyla copuyla ve tüm tehditleriyle polis şiddetine karşı da direnişini sürdürdüğü" belirtildi.

Yıllardır düşük ücret ve sosyal haklardan yoksun olarak çalıştırılan Greif işçilerinin toplu sözleşme sürecinde insanca yaşam için öne sürdükleri taleplerin dikkate alınması için işyerini terk etmeyerek, hakları karşılanana kadar süreceğini açıkladıkları direnişe dikkat çekilen açıklamada, "Greif işçilerinin iki ayı aşkın süredir sürdürdüğü direnişe polis, 10 Nisan'da gaz ve copla acımasızca saldırmış, 90'a yakın işçiyi gözaltına almıştı. Yaşananlara bakıldığında bu süreçteki gerek işverenin tutumu, gerekse de polisi işçilere saldırı için seferber eden AKP hükümetinin tutumu, bugün emek mücadelesine ve emeğin kazanımlarına karşı gösterilen tahammülsüzlüğün de boyutlarını ortaya koymaktadır" denildi.

'EN GÜÇLÜ MÜCADELE DAYANIŞMADIR'

"AKP'nin ve sermayenin dikensiz gül bahçesi hayalini bozmaya dönük işçilerin, emekçilerin, hakları için mücadeleyi, direnişi büyüttükleri her adımda bu tahammülsüzlüğün ne denli korku ve saldırganlığa dönüştüğü gayet açıktır" denilen açıklamada şunlar belirtildi:

"Bugün Greif ve Yatağın direnişi örneğinde görüldüğü gibi içinden geçtiğimiz dönem işçilere, emekçilere dönük sömürünün ve baskıların arttığı ve daha da artacağı bir dönemdir. İzlenen mafyatik, rant ekonomisi politikaları emeğin elindeki mali ve sosyal hakları her geçen gün daha da artan oranda gasp etmeyi hedeflemektedir. Esnek çalışma, taşeronlaştırma, düşük ücret, güvencesiz ve her türlü sosyal haktan yoksun ve örgütsüz çalışmaya, kölelik düzenine karşı sürdürülecek en güçlü mücadele biçimi ise kuşkusuz dayanışma ve omuz omuza birlikte mücadeledir."

KESK, Greif işçilerinin haklı ve meşru mücadelesinin yanında olduğunu belirterek, emeğinin hakkı için direnenlere dönük saldırıları da kınadı. İşçilerin taleplerinin karşılanmasını, haklarının da iade edilmesini isteyen KESK, emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs öncesinde emekten yana olan herkesi dayanışmayı büyütmeye çağırdı. (ANF)