KESK üyeleri, 4+4+4 kademeli eğitim ve 4688 sayılı yasaya karşı Ankara'da sürdürdüğü oturma eylemine devam ediyor. Geceyi GMK Bulvarı'nda ateşler yakarak geçiren KESK üyelerine, polis, saat 11.00'de müdahale etme tehdidinde bulunmuştu. KESK yönetimi ile İçişleri Bakanlığı yetkililerinin görüşmesinin sürdüğü bildirildi.

 

Polisin saldırma tehdidinin ardından bir açıklama yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, "Bu provokasyonlara gelmeyeceğiz" dedi. Polisin dün "taş toplayanlar var, polise saldıracaklar" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Özgen, "Bunlar gerçek dışı. Biz eylemimizi planladığımız biçimde devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.

 

Oturma eylemine devam eden KESK'lilere siyasi partiler, kurumlar destek veriyor. KESK'liler, eylemi bugün saat 16.00'da bitirmeyi planlıyor.

 

Gece saatlerinde de eylem sürdü. KESK'in Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nın Kızılay Meydanı girişindeki "4+4+4" yasa teklifi ile kamu emekçilerinin, çıkmasını aylardır beklediği 4688 Sayılı Kanun'da değişiklik öngören yasa tasarısına ilişkin eylemi gece de çeşitli etkinliklerle sürdü. Emekçiler, yaktıkları ateşler etrafında türkü söyleyerek halay çekti. Sık sık, "Yılgınlık yok direniş var" şeklinde slogan atan gençler ve emekçiler gecenin sessizliğini bozdu. Saatlerce davul zurna eşliğinde halay çeken emekçiler, gece de bağlamalar eşliğinde türkü söyledi.

 

Eylem alanında gecenin ilerleyen saatlerinde ise ısınmak için yakılan ateşlerin etrafında ve kaldırımlarda işyerleri önüne battaniyeler seren emekçiler, dinlenmeye ve uyumaya çalıştı. Zılgıtların ve ıslıkların yankılandığı gece de ise TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Lokali emekçilere çorba dağıttı. Gün aydınlanırken ise emekçiler, kaldırımları temizledi.

 

Sabah erken saatlerde eylem alanına gelen KESK Genel Başkanı Lami Özgen, eyleme ilişkin ANF'ye kısa bir bilgi verdi. Özgen, "Dört arkadaşımız yaralandı. Ancak bir kadın arkadaşımızın alnında gelen taş sonucu yarılma oldu" dedi. Özgen, eylem alanında beklemeye devam edeceklerini ifade ederek, öğle saatlerinde bir açıklama yapacaklarını söyledi. Özgen, eylemi akşam saatlerinde noktalayacaklarını belirtti.

 

Demokrat Haber’den Mehmet Bilber’in bildirdiğine göre BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ve Muş Milletvekili Demir çelik de grubun önünde bekliyorlar. Eğitim Sen ve KESK Genel Başkanları kısa birer açıklama yaptı.

 

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, “Ankara Valiliği derebeylik değildir, eylem güvenlik güçlerince provoke edilmeye çalışıldı, amacımız açıktır, görüşülen yasaya tarafız, meclisin önüne gitme hakkımız var, engellemenin sonuçlarından içişleri bakanı ve hükümet sorumludur” dedi.

 

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de “Yasa bizim için önemlidir, birinci derecede muhatabıyız, bütün vatandaşları ilgilendiren iki yasa görüşülüyor, 4668 nolu yasa neredeyse 15 milyon vatandaşı ilgilendirir, kamu emekçileri dört aydı belirsizlikten dolayı ücretlerini alamadı, örgütlenme toplu sözleşme ve grev hakkı öngörülmedi, 4+4+4 yasası gündeme geliyor, fikirlerimizi meclisin önünde ifade etmek istiyoruz. Barışçıl bir şekilde eylemi  sonlandırmak istiyoruz. İki gündür engellemelere rağmen toplumun vicdanında grevin haklılığı ortaya çıkmıştır” dedi.

 

Bu arada polis gruba müdahale etmeye hazırlanıyor. En son polisle görüşen CHP Milletvekili Levent Gök "Bu bir diktatörlğüktür ve bütün diktatörler halka hesap vermiştir" dedi. Bekleyiş sürüyor...


28-29 Mart KESK'e Ankara'da Gazlı Müdahale Fotoğrafları >>>