Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücrete ilişkin taleplerini dile getirdi,

Açıklamada, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP), emekçilerin kazanımları üzerinden güçlenme hedefinde olduğu belirtilerek, "AKP Hükümeti, açlık sınırına hapsettiği ücretlerle işçileri, emekçileri ve emeklileri, toplumun ezilen tüm kesimlerini açlıkla terbiye etme ve biat edecek bir toplumu yaratmanın politikalarını hayata geçirmektedir" denildi.

KESK, tüm ücretli çalışanlar için yaşamsal öneme sahip olan asgari ücretin tespit yöntemini eleştirerek, "Toplu İş Sözleşmesini bertaraf ederek, söz yetki kararı kendisinde topladığı komisyonda sefalet ücretini belirliyor, işçilerin gerçek temsilcileri sendikaları ise karar mekanizmasının dışında tutuyor," dedi.

ASGARİ ÜCRET, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİYLE BELİRLENMELİ

Açıklamada, asgari ücretin, hükümetin kararlarını doğrudan geçirdiği bir komisyonla değil; emekçilerin ücretlerinin yanında sosyal ve demokratik taleplerinin kazanımlarını gözeten Toplu İş Sözleşmesi ile belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

"ASGARİ ÜCRET, İNSANCA YAŞAMIN ÜCRETİ OLMALIDIR"

AKP iktidarı döneminde geçen 10 yılda, sadece doğalgaza yüzde 208, elektriğe yüzde 120 zam yapıldığına dikkat çeken KESK, vergi sisteminin adaletsizliğine de dikkat çekti.

KESK, "Eşitsizliği, adaletsizliği, sömürüyü arttıran bu saldırılara karşı emeğimizin gerçek değerini alana kadar mücadele edeceğiz. Asgari ücret yoksulluğun değil, insanca yaşamın ücreti olmalıdır" dedi.

KESK, asgari ücretin bir işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmesine olanak tanıyacak seviyede belirlenmesini istedi. (etha)