Çalıştıkları fabrika kapatılınca tazminatsız olarak işten atılan Kazova işçilerinin işyerini işgal edip üretime devam ederek başlattıkları direniş bir yıl sonra ilk meyvelerini verdi.

Direnen Kazova işçileri mağazalarını açarak satışa başladılar. İşçilere sanatçı, yazar ve modacılar da destek verdi.

Şişli Cami önünde toplanan grup Hanımefendi Sokak’taki “Diren Kazova Kazak ve Kültür Merkezi”ne “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” “Somunculara ve AKP’ye karşı direndik” “Mağaza ve kültür merkezimizi büyütüyoruz” pankartları ve “Yaşasın Kazova direnişimiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları ile yürüdü. Kazova işçilerinin yürüyüşüne meslek örgütleri, sendikalar ve işçi hareketleri de destek verdi. Yürüyüşün sonunda mağaza önünde Direnen Kazova İşçileri Meclisi adına ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada, “31 Ocak 2013 tarihinde patronlarımız bizi kapının önüne koyduğunda kendimizi çaresiz hissetmiştik. Patronlarımız makineleri iplikleri, kazakları alıp kaçmışlardı. Bize hurdalardan başka birşey bırakmamıştı” denildi.

Devrimci İşçi Hareketi’nin yol göstericiliğinde makineleri onarıp üretime devam ettiklerini belirten işçiler, aralık ayında icra yoluyla makinelere el koyduklarını belirttiler.

Eski patronları Umut Somuncu’nun icraya itiraz ederek süreci uzatmaya çalıştığını ifade eden Kazova işçileri, şimdi mahkemenin sonuçlanmasını beklediklerini söylediler. Direnişlerine başka bir biçimde devam edeceklerini ifade eden işçiler “Halk için ucuz ve kaliteli kazak üreteceğiz. Başımızda patron olmayacak. Kendimiz üretip kendimiz yöneteceğiz. Somuncu ailesinden emeğimizin karşılığı olan makineleri geri alacağız. Ama süreç bitene kadar üretimsiz kalmak istemiyoruz. Bu nedenle halkımızın yardımlaşmasıyla kendi makinelerimizi alacağız” dediler.

Açıklamanın ardından sanatçı Halil Altındere’nin tasarımları “2014 Direniş Koleksiyonu” adıyla sergilendi. Defilede Tuba Ünsal, Defne Koryürek, Metin Üstündağ, Demet Yoruç, Cansel, Pınar Yiğitoğulları, Zeyno Pekünlü, Ece Temelkuran manken olarak yer aldı. (Cumhuriyet)