Tüzüğünde “demokrasi” kelimesi geçtiği için bakanlıktan kooperatif onayı almaları aylar süren Kazova işçileri şimdi hem kooperatifi kurdu hem de atölye ve fabrika hazırlığı yapıyor.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, Kazova işçileri mağaza satışı işini büyütüyor. Resmi olarak kooperatiflerinin kuruluşunu gerçekleştiren işçiler, önce atölye ardından da fabrika kurmaya hazırlanıyor. Diren Kazova Kooperatifi'nin Yönetim Kurulu’ndan Ahmet Demirtaş, mağaza açılışından bu yana geçen süreci anlattı:

“Direnişi kazanımla tamamladıktan sonra 26 Ocak’ta mağazamızı açtık. Hemen ardından da kooperatif hazırlıklarına başladık. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onay almamız kolay olmadı.”

TÜZÜĞE ‘DEMOKRATİK’ ENGELİ       

Demirtaş, kooperatifin resmi olarak onaylanması öncesinde tüzüklerindeki ifadeler nedeniyle sorun yaşadıklarını söyledi:

“Tüzüğümüzde, kooperatifin demokratik işleyişte olacağı yazıyordu. Ancak bakanlık bu kelimenin ‘siyasi’ olduğunu, tüzükte böyle bir kelimenin yer alamayacağını söyledi. Biz de zaten kelimenin siyasi olduğunu bildiğimizi ve böyle kabul ettiğimizi anlatmaya çalıştık, olmadı.”

TELEFONLARI DA DİNLENDİ      

Demirtaş tüm bunlar olurken bir de telefonlarının “terörle mücadele kapsamında” dinlendiğini öğrendiklerini belirtti.

Kazova işçileri, “Terör Ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında teknik takibe alındıklarını, soruşturma sonucunda haklarında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini” evlerine Ağustos ayında yollanan tebligatla öğrendiler.

KAZAK ÜRETMEYE DEVAM

Ahmet Demirtaş, bakanlıkla verdikleri mücadele sonucu iki ay önce resmi olarak kooperatif izni aldıklarını, vergi levhası da dahil tüm işlemleri hallettiklerini, kooperatifi açtıklarını söyledi:

“Kooperatif yönetiminde 12 işçi var. Atölye ve fabrika da kooperatifle açılacak. Tek hedefimiz bir an önce üretime geçmek. Kazak üretimine devam edeceğiz. İlk olarak Bayrampaşa’da bir atölye açacağız.”

“Ayrıca direnişte el koyduğumuz makinelerin de teknolojisi eski, onları satıp yeni makineler alacağız. Atölyede ürettiğimiz kazakları mağazada satacağız. 5-6 ay içinde de fabrikayı açmak istiyoruz.”

Demirtaş, “Bu günlere dayanışmayla geldik” diyor.

Kazova işçilerinin atölye, fabrika ve makinelerle için düzenleyeceği yemek, bu Cuma Çağlayan’daki Afrodit Düğün Salonu’nda, saat 19:00’da.