2022 Dünya Kupası için Katar'da hazırlıklar devam ederken, 1,5 milyondan fazla işçinin göç ettiği ülkede sadece 2 ayda 44 işçi hayatını kaybetti.

Uluslararası Ticaret Birliği Konfederasyonu, Katar'da yapılacak 2022 Dünya Kupası'nın 4 bin göçmen işçinin hayatına mal olacağını açıkladı.

Birliğin verdiği rakamlara göre ülkede bu çalışma şartlarında haftada 12, yılda ise 600 göçmen işçinin öleceği tahmin ediliyor.

Birlik Doha yönetiminin bir an evvel harekete geçmesi gerektiğini belirtirken göçmen işçilerin sağlıkları ve çalışma şartları için acil reforma gidilmesini istedi.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre Katar'ın iş gücünün yüzde 94'ü göçmen işçilerden oluşurken, bunun da yüzde 40'ı Nepal'den gelen işçilerle sağlanıyor. Katar'da çalışmak için geçen yıl 100 binden fazla Nepalli işçi bu ülkeye göç etti. Nepali, Hindistan ve Sri Lanka'dan gelen işçiler takip ediyor.

Haberde ayrıca, Nepal'in Doha Büyükelçiliği'nin verdiği bilgilere göre 4 Haziran ile 8 Ağustos tarihleri arasında, inşaatlarda çalışan toplam 44 Nepalli işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. İnşaatlarda yaşanan ölümlerin yarıdan fazlası kalp krizinden kaynaklanırken, kalp yetmezliği ve iş kazaları da ölüm nedenleri arasında yer aldı.

Katar'daki Hindistan elçiliği de beş ayda 82 Hintli işçinin öldüğünü elçiliğe çalışma şartlarıyla ilgili bin 460 şikayet geldiğni açıklamıştır. 2010 ile 2012 yılları arasında 700 Hintli işçi çeşitli sebeplerden dolayı bu ülkede hayatını kaybetmişti.

Stat ve tesis inşaatları için kimi zaman 50 dereceyi aşan sıcaklıkta çalışmak zorunda kalan yabancı işçilerin ücretlerini de ya zamanında alamadığı ya da hiç alamadığı belirtiliyor.

Haberde bu işçilerin kötü şartlarda barındıkları ve hastalıkların kolayca yayıldığı vurgulandı.

2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesi başından bu yana tartışmalara neden oldu. FIFA Başkanı Sepp Blatter'ın da zaman zaman açıklama yapmak zorunda kaldığı konuda, önde gelen futbol otoritelerinden bazıları Katar'da yaz aylarındaki aşırı sıcak hava gözönünde bulundurulduğunda Dünya Kupası'nın nasıl keyifli ve istenildiği gibi geçeceğini sorgularken, bazıları da kupanın kış aylarında düzenlenmesi teklifini getirdi. (CNN Türk)