İsviçre’nin Cenevre kentinde devam etmekte olan ILO Konferansı’nda Aplikasyon Komitesi toplantıları “Uluslararası İşveren Örgütü” IOE’nin sabotajı sonucunda kilitlendi.

 

Her yıl olduğu gibi dünya genelinde sendikal hak ihlallerini değerlendiren, işçi, işveren ve hükümet gruplarından oluşan “Uluslararası Standartların Uygulanması Komitesi” toplantıları bu yıl işverenlerin uzlaşmaz tavrı ve ILO’nun birikimlerini hiçe sayan tutumu nedeniyle devam edemez hale geldi.

 

İşveren grubu “grev hakkı” tartışmalarının ve grev hakkıyla ilgili ülke dosyalarının gündeme alınmamasını talep etti. Bu talebin kabul görmemesi üzerine işveren grubu toplantıları boykot etti. Böylece Türkiye’nin de aralarında olduğu 25 ülkelik liste Konferans’ta gündeme alınamadı ve işverenler 1926 yılından beri devam eden bir işleyişi bozmuş oldu.

 

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, 101. ILO Konferansı’nda yaşanan tartışmalara ilişkin şunları dile getirdi:

İşveren grubu hem işçi sınıfının kazanılmış haklarını gasp etmeye çalışmakta hem de ILO’nun meşruluğuna zarar vermektedir. İşveren grubu ILO’nun birikimlerini reddetmekte, ILO sendika Özgürlüğü Komitesi Kararlarını görmezden gelmektedir. Grev hakkı başta 1976 yılında yürürlüğe girmiş bulunan Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 8. Maddesince güvence altına alınmış temel ve uluslararası bir işçi hakkıdır.

 

Aplikasyon Komitesi toplantılarında işveren grubunun uzlaşmaz tavrı ve ILO’nun birikimlerini hiçe sayan tutumu nedeniyle hiçbir ülke dosyası gündeme alınamayacak. Dolayısıyla Türkiye sendikal haklar konusunda en kötü 25 ülke arasına girmesine rağmen Konferans’ta görüşülemeyecek.

 

ITUC: İŞVERENLER BASKICI REJİMLERİN TARAFINDA

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) işverenlerin ILO’nun işleyişine yönelik bir sabotaj gerçekleştirmiş olduğunu ifade eden bir açıklama yaptı. ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow yaptığı açıklamada “Kolombiya’da geçtiğimiz yıl 29 sendikacı öldürüldü. Guatemala ve Swaziland’da sendikacılara karşı şiddet sürmekte, Mısır’da en temel çalışma haklarına yönelik saldırılar var. Ancak işverenler bu saldırılara sessiz kalarak askeri ve baskıcı rejimlerin tarafını tutmuş oluyorlar.” dedi.

 

Burrow’a göre “İşverenler tehlikeli bir siyasi oyun oynamaktadır.”. “Pek çok ülkede finansal kriz bahanesiyle maaşlar düşmekte, toplu sözleşmeler ve iş yasaları ihlal edilmektedir. Böylesi bir süreçte işverenler ILO Uzmanlar Komitesi Raporları’nı tartışmayı reddederek işçi haklarının gasp edilmesine yol açmaktadır. ILO İşveren grubu en önemli insan haklarından birini bloke etmektedir. Bu durum sorumsuz davranan şirketlerin avantajlarını arttıracak ve bazı hükümetlerin işçi hakları ihlallerini yoğunlaştırmalarına yol açacaktır.”

 

Uluslararası İşveren Grubu, ILO Konferansı’nın işleyişini baltalayarak Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkede yaşanan hak ihlallerinin görüşülmesini engellemiş oldu.

 

Demokrat Haber