BEDAŞ işçileri, işlerinin geri iadesi ve işçilere iş  güvenliği malzemesi temin edilmesi talebiyle Beyoğlu Talimhane’deki BEDAŞ Genel Müdürlüğü binasının karşısındaki  binanın çatısına çıktı. İşçilerin eylemi, bir basın açıklaması ile sona erdi.

İş güvenliği malzemesi istedikleri için işten çıkartılan 26 BEDAŞ işçisinin çatı eylemi 6 saat sonra sona erdi. Arkadaşları tarafından alkışlar eşliğinde karşılanan işçiler, çevik kuvvet ekiplerinin nöbet tuttuğu BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde toplandı.

“BEDAŞ’ta çalışırken ölmek istemiyoruz dedik, işten atıldık. İşimizi istiyoruz" yazılı pankartı açan işçiler  “Direnen BEDAŞ İşçisi kazanacak”, “ BEDAŞ işçisi sokakta hak kavgasında”, “ Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.

İşçilere, HDP İstanbul Milletvekilli Levent Tüzel, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, EMO İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ile TTB temsilcisi  Nazmi Algan da destek verdi.

Açıklama öncesi ilk sözü DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu alarak, "Gün geçmiyor ki bir iş cinayeti daha yaşanmasın”  dedi.

Çerkezoğlu, böyle bir ortamda çok zor ve tehlikeli koşullarda çalışan enerji işçilerinin iş güvenliği malzemesi istedikleri için kendilerine kapının gösterildiği tepkisinde bulundu.

İş cinayeti konusunda Türkiye’nin Avrupa'da birinci ve dünyada ise üçüncü sırada olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, istatistiklere  bakıldığında iş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerin yüzde 90’ının kayıt dışı olduğuna dikkat çekti.

Enerji işçilerini bu direnişte yalnız bırakmayacaklarını belirten  Çerkezoğlu, gerçek sorumluların hesap verene denk mücadele edeceklerini vurguladı.

Arzu Çerkezoğlu’dan sonra  sözü alan HDP İstanbul Milletvekilli Levent Tüzel emeği, özgürlükleri ve hakları için direnen işçilerin daima yanından olacaklarını belirtti.

İşçilerin,  iş güvencesi malzemesi istedikleri için işten atılmalarının sermaye ve vahşi  kapitalist sistemin  vardığı noktayı gözler önüne serdiğini söyleyen Tüzel, işçilerin bu şekilde hayattan kopartılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Patronlar işçilerin taleplerini  “maliyet yüksek” diye geri çevirirken, bu ülkenin  Çalışma Bakanı'ndan ses çıkmadığı tepkisinde bulunan Tüzel, işçilerin haklı mücadelesini sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi.

Tüzel’in ardından konuşan EMO İstanbul Şubesi Başkanı Beyza Metin ile TTB temsilcisi Nazmi Algan da işçileri sonuna kadar destekleyeceklerini vurguladı.  BEDAŞ işçileri adına açıklamayı işten çıkartılan işçilerden Hakan Değirmen okudu.

Her gün iş cinayetlerinin yaşadığı Türkiye’de işçilerin önlem alınmasını istemesinin meşru olduğunu hatırlatan Değirmen, ancak BEDAŞ yönetimine göre can güvenliği istemenin bile suç sayıldığına dikkat çekti.

“Biz bu zihniyeti tanıyoruz” diyen Değirmen, "Bu zihniyet 301 Somalı madenciyi bile bile ölüme gönderen zihniyettir” diye konuştu.

BEDAŞ'ta  üç yıl boyunca  taşeronlaşmaya karşı  nasıl mücadele ettilerse bugün de aynı kararlıkla işçilerin iş güvencesi için direneceklerini belirten Değirmen, “Bizi ölümüne çalıştırmak isteyenlere bir kez daha BEDAŞ’ı ve İstanbul’u dar edeceğiz” şeklinde konuştu.



(ANF / Fotoğraflar: ANF ve Çapul TV)