Paşabahçe Kırklareli Cam fabrikasında fırın kapatma gerekçesiyle işten atılan ve direnişe geçen 90 işçinin, “İş, aş, adalet” talebiyle Tuzla’da bulunan Şişecam Genel Merkezi’ne başlattığı yürüyüş devam ediyor. Başta cam işçileri olmak üzere herkese dayanışma çağrılarını yineleyen işçilere yürüyüş boyunca destekler de devam ediyor.

Evrensel’den Aytekin Bulut’un haberine göre, Lüleburgaz’da kurdukları çadır önünden yürümeye başlayan cam işçileri ilk geceyi Evrensekiz sapağında geçirdi. İlk gün beklediklerinden fazla destek aldıklarını ifade eden işçiler, “Lüleburgaz halkına bir kez daha çok teşekkür ederiz. İlk 10 kilometrede bizi yalnız bırakmadılar. Moraller çok yüksek” dedi.

İşçiler öğle saatlerine doğru, ikinci konaklama durağı olan olan Muratlı kavşağına doğru hareket etti. Kristal-İş’ten de işçilerin telefonlarına “Saat 17.00’te Muratlı kavşağında, işten atılan işçilere destek olmak amacıyla toplanılacaktır” şeklinde bir mesaj geldi.

Kristal-İş ise mesajın “siteyi ele geçiren hackerlar” tarafından atıldığını söyledi. Edinilen bilgilere göre işyeri temsilcileri, fabrikalarda bölümleri dolaşarak çalışan işçilere desteğe gidilmeyeceğini söyledi.

Ayrıca KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve Eğitim Sen üyeleri de yürüyüşe katılarak işçilere destek verdi.

KOMŞULARDAN BRANDA VE BATTANİYE

Macit Nurtekin, işten atılan işçilerden birinin babası. Gece çocuğunun üşüdüğünü öğrenince, komşulardan topladığı brandaları ve battaniyeleri gece saat 03.00’te kamp alanına getirerek, çadırların üstüne örttü. Geceyi Trakya’nın ayazında geçiren işçiler, “İyi ki brandalar vardı, battaniyeler vadı. Yoksa donardık” diyerek Macit Nurtekin’e teşekkür etti.

‘SENDİKANIN DESTEĞİNİ GÖRMEDİK’

İşten atılan işçilerin sözcüsü Aydın Şahin, yaptıkları yürüyüş ve amaçları hakkında bilgi verdi.

Hiçbir çözüm yolu gösterilmeden haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atıldıklarını ifade eden Şahin, “İşimizi tekrardan geri kazanma, çözüm önerilerimizi sunma konusunda 17 gün boyunca sendika binasında direnişe başladık. Fakat 17 gün boyunca herhangi bir somut adımla karşılaşmayınca, Tuzla’da bulunan Şişecam Genel Merkezi’ne sesimiz daha net ve duyurmak maksadıyla bu yürüyüşe başladık” dedi. İşten atılan işçiler ve aileleri olarak kendi inisiyatifleriyle bu yürüyüş kararını aldıklarını dile getiren Şahin, şimdiye kadar Kristal-İş Sendikası’ndan herhangi bir destek göremediklerinin vurguladı.

‘İKİ GÜNDEN SONRA TEMPOYU ARTTIRACAĞIZ’

Yürüyüş hakkında da bilgi veren Şahin, yürüyüşün ilk iki gününde ailelerinin ve arkadaşlarının yürüyüşe alışmaları amacıyla günde 10-12 kilometre hedeflediklerini belirterek, daha sonrasında da yürüyüş temposunu arttırmayı planladıklarını söyledi. Yürüyüş boyunca başta Tekirdağ ve Kırklareli belediyeleri olmak üzere CHP’li belediyelerin desteğiyle yemek, barınma ve çeşitli ihtiyaçlarını giderdiklerini dile getiren Şahin, başka belediyelerle de irtibat halinde olduklarını ve güzergah üzerinde bulunan belediyelerin kendilerine destek olacaklarını ifade etti.

Bu akşam Muratlı Kavşağı’nda mola vereceklerini aktaran Şahin, yarın Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde olmayı hedeflediklerini belirtti.

VALİLİKTEN YÜRÜYÜŞ YASAĞI

Lüleburgaz’dan, Tuzla’da bulunan Şişecam Genel Merkezi’ne yürüyen Şişecam işçilerine Tekirdağ Valiliği tarafından, il sınırları içerisine giriş yasağı konduğu bildirildi.Kırklareli’den çıkarak, Tekirdağ İl Sınırı’nda bulunan bir dinlenme tesisinde konaklayan işçilerin bulunduğu bölgeye jandarma ve polis ekipleri tarafından barikat kuruldu.Kolluk kuvvetlerini tarafından yapılan açıklamada, işçilerin Tekirdağ Valiliği’nin kararıyla Tekirdağ İl Sınırı’ndan içeri girmelerine izin verilmeyeceği söylendi. Kaynak: Valilik'ten Şişecam işçilerinin yürüyüşüne yasak