Soner Aydın / Demokrat Haber - Mersin

Mersin'de Disk Genel-İş Sendikası'na bağlı işçiler, belediyenin işçi kıyımına karşı Büyükşehir Belediye binasına yürümek istedi. İşçilere polis gazlı müdahalede bulundu. Disk Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy gazdan etkilenip fenalaşırken, kargaşada bir polis ve Coşkun Başkurt adında bir işçi yaralandı.

BELEDİYE ÖNÜNE POLİS YIĞINAĞI

Özgür Çocuk Parkı önünde bir araya gelen işçiler yoğun yağış altında Büyükşehir Belediyesi'ne yürümek istedi. Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, CHP Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit, çeşitli STK temsilcileri ve Yenişehir Belediyesi'nde çalışan Disk Genel-İş Sendikası'na bağlı işçilerin de destek verdiği işçilerin önüne Çevik Kuvvet ekipleri tarafından Büyükşehir Belediyesi'ne kısa bir mesafe kala barikat kuruldu.

GÖKSOY GAZDAN FENALAŞTI

Barikatı zorlayarak Belediye'nin önüne yürümek isteyen işçilere kalkanları ile engel olmaya çalışan Çevik Kuvvet ekipleri başarılı olamayınca işçilere gaz sıktı. Sıkılan gazdan etkilenen Disk Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy fenalaştı. Göksoy’un yanı sıra çok sayıda işçi ve zor şartlar altında görevlerini yapmaya çalışan basın mensupları da sıkılan gazdan etkilendi.

Zaman zaman barikatı zorlayan işçiler yapılan basın açıklamasının ardından sloganlar atarak tekrar direniş çadırı kurdukları Özgür Çocuk Parkı’na döndü. Eylem sırasında Belediye önüne çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi sevk edilirken yine iki TOMA’nın da hazır bulundurulması işçilerin tepkisini çekti. İşçiler, “Biz ekmeğimizin peşindeyiz, sizin çocuklarınız yok mu?” diyerek alınan geniş güvenlik önlemine tepkilerini dile getirdi. Öte yandan Belediye binasından bir şahsın işçilerin fotoğraflarını çekmesi zaman zaman gergin anların yaşanmasına sebep oldu.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Büyükşehir Belediyesi önünde yağan sağanak yağmur altında yapılan açıklamada, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden açtığı üstlenen taşeron şirketlerinde çalışan işçiler Mart 2014 Yerel Seçimlerinden hemen sonra ‘İhalelerinin süresi doldu’ bahanesiyle işten çıkartılmıştır” ifadelerini kullanan Disk Genel-İş Genel Sekreteri Remzi Çalışkan, “Bugüne kadar 2 bin’e yakın işçinin işini kaybettiği Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde işçiler, aylardır aileleriyle birlikte işsizliğe ve açlığa terk edilmiştir. Yaklaşık 400 üyemizin de içlerinde olduğu binlerce işçinin, aileleriyle birlikte geleceğini karartan bu uygulama. AKP Hükümetinin taşeronluğu Devlet politikasına dönüştüren siyaset anlayışından güç almıştır” dedi.

GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ ALINAMAMIŞTIR

Taşeron şirketlerde çalıştırılan işçilerin kaderinin belediye yönetimlerinin ve taşeron şirketlerin keyfine bağlandığını kaydeden Çalışkan, “AKP hükümeti emek karşıtı ve emek düşmanı politikalar uygularken MHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde bundan geri kalmayan gelişmeler yaşanmaktadır. MHP’li Büyükşehir Belediye yönetiminin idari tasarrufu ile işlerini kaybeden işçiler adına, bugüne kadar MHP Genel Merkezi ve MHP İl Yönetimi ile görüşmeler yapılmış ancak kalıcı bir sonuç alınamamıştır” diye belirtti.

DAVALAR KAZANILMAYA BAŞLANDI

İşten çıkartılan işçilerin topladığı yaklaşık 30 bin imzayı Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunmak isterken güvenlik güçleri tarafından engellendiğini sözlerine ekleyen Çalışan, “Bu süreçte bir yandan da hukuki mücadele başlatılmış ve işten çıkartılan işçiler adına ise iade davaları açılmıştır. Bu davalar da kazanılmaya başlanmıştır. Ancak İş Mahkemesince verilen işe iade kararlarına itiraz etmiştir; davalar şuan Yargıtay’dadır. İşçilerin işe dönüş mücadelesi sürerken işveren de boş durmamakta işten çıkarmalara devam etmektedir. Daha geçen hafta Büyükşehir Belediye şirketi olan İmar AŞ’de yaklaşık 80 kafeterya işçisi işten çıkartılmıştır” diye konuştu.

"TAŞERON SİSTEMİ VAHŞİ BİR SİSTEMDİR"

Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron şirketlerde yaşanan kıyımın, ağır yaşam mücadelesini ve güvencesizliğin getirdiği ağır insani sorunları bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Çalışkan, sözlerini şu şekilde sürdü: “Taşeron düzeni işçi sınıfının parçalanması, sendikasızlaştırılması, güvencesiz çalıştırılması ve vahşice sömürülmesi anlamına gelmektedir. Taşeron işçiliği, Devletin, kamu hizmetlerinde hileli işçi çalıştırılmasından başka anlam taşımamaktadır. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ndeki mücadeleyi büyüterek sürdürmekte kararlıyız. Mersin gerçeğini Türkiye’ye anlatacak ve emek sömürücülerinin maskesini düşüreceğiz”