28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü dolayısıyla aileler eylem yaparak “Ölenleri an, kalanlar için mücadele et!” dediler.

Tüm dünyada iş cinayetlerine dikkat çekmek için çeşitli programlara konu olan 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İstanbul'da da bir eylemle gündemleştirildi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri tarafından örgütlenen eylem Taksim Tramvay Durağı'nda “28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilsin!” pankartının açılmasıyla başladı.

Tramvay durağından Galatasaray Lisesi'ne kadar süren yürüyüşte “İş kazası değil, cinayet!”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz!”, “Sorumlular belli adalet istiyoruz!” sloganları atıldı. Eylemde anma ve yas gününün sembolü olan “Mavi unutma beni çiçeği” kokartları takıldı.

Galatasaray Lisesi önünde bugünün özgünlüğünde iş cinayetlerinde ölenler için yapılan Vicdan Nöbeti'yle eylemin birleştirildiği açıklandı.

Basın açıklamasını Ostim'de 2011 yılındaki patlamada eşi Mükremin Atmaca'yı kaybeden Azize Atmaca okudu.

Atmaca, 28 Nisan'ın anma ve yas günü ilan edilmesi çağrısını vurgulayarak başladığı açıklamada dünyada ve Türkiye'de iş cinayetleri verilerini sundu. Ancak verilerin tam sayıları aktarmadığını ifade eden Atmaca, her ölümlü kazanın iş kazası sayılmadığını söyledi.

Atmaca, 28 Nisan'ın seçilmesine nedenin Kanada'da 1914 yılında ilk defa iş kazalarındaki patron sorumluluğunun hukuken tescil edildiği gün olduğunu belirtti. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bu günün kabul edildiğini ifade edip bu ülkelerin bilgilerini paylaştı.

Atmaca taleplerini tekrarlayarak basın açıklamasını bitirdi.

Açıklamanın ardından gazeteci Ahmet Şık iş cinayetlerinde yakınlarını kaybedenlerin ailelerinden görüşlerini alarak Vicadan Nöbeti'ni başlattı. Aileler, yakınlarını kaybetmenin acılarını taşıdıklarını fakat yeni iş cinayetleri yaşanmasın diye nöbeti sürdürdüklerini söylediler. Aileler iş cinayetlerine neden olarak patronların kar hırsı olduğunu ifade ettiler. Nöbetin ardından eylem bitirildi. (Kızıl Bayrak)