Taşeron sisteminin kaldırılması ve iş güvenliğinin sağlanması için Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’nda miting düzenlendi. Katılımın yoğun olduğu mitingde, DİSK, KESK, TMMOB ve EMEP üyeleri de yer aldı.

Mitingde yapılan konuşmalarda, Soma ve Ermenek başta olmak üzere yaşanan işçi ölümlerine dikkat çekilerek, taşeron sisteminin kaldırılması talep edildi.

Kobani direnişinin selamlandığı mitingde mülteci işçilere de dikkat çekilerek, işçi sınıfının ırk ve mezhep ayrımı yapmadan ortak mücadele etmesi gerektiği ifade edildi.

“HÜKÜMET ÖNLEM ALMIYOR”

Mitingde açılış konuşmasını yapan DİSK Genel-İş Diyarbakır 2 No.lu Şube Başkanı Ramazan Kızıltepe, AKP hükümeti ile birlikte işçiler üzerindeki baskıların arttığına dikkat çekti.

Yakın zamanda Soma’da, Ermenek’te, inşaatlarda ve tersanelerde yüzlerce işçinin hayatını kaybettiğini dile getiren Kızıltepe, “Hükümet önlem almak yerine taşeronlaştırmayı yaygınlaştırarak bu ölümlere davetiye çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı.

“ÖNLENEBİLECEK ÖLÜME FITRAT DENMEZ”

Mitingde açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, iş yerlerinin işçiler için mezarlığa dönüştüğünü söyleyerek “Önlenebilecek ölüme fıtrat denmez. Bu ölümler cinayettir. Daha fazla kar elde etmek için bilerek işlenmiş cinayetlerdir” ifadelerini kullandı.

Taşeron sisteminin işçi sınıfına yönelik bir saldırı olduğunu da belirten Beko, “Türkiye’yi bir taşeron cumhuriyetine çeviren bizzat AKP iktidarıdır. Bizim önerilerimizi hükümet görmezden geliyor. Biz ne aç kalmak istiyoruz ne de ölmek. Biz insanca çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz” dedi.

Beko, işçi sınıfının ırka ve mezhebe göre ayrılamayacağını belirterek, “Bu nedenle her toplantımızda ‘Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği’ diyoruz. Irak’tan, Suriye’den gelen insanlar ülkemizde kölelik koşullarında çalıştırılıyor. Biz bu arkadaşlarımızın insanca koşullarda çalışmasını istiyoruz. Bizim kaçak saraylarımız yok. Bizim ortak kaderimiz, ortak mücadelemiz var” ifadelerini kullandı.

(dokuz8haber, Evrensel)