Türkiye İş Bankası iştiraki olan Nemtrans'ta çalışan işçilerin, DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası'nda örgütlenmeleri nedeniyle işten atılmaları üzerine İstanbul Levent'teki İş Bankası Genel Müdürlük binası önünde başlattıkları direniş devam ediyor.

Nemtrans işçileri bir süre önce asgari ücret seviyesindeki ücretlerine, ağır çalışma koşullarına, işverenin yasalara aykırı bir şekilde uzun süreli çalıştırmasına karşı haklarını savunmak adına sendikaya üye olmuşlardı.

Ancak 68 çalışandan 46'sının üye olmasını takiben  yetki tespiti için başvuru yapan sendikaya karşılık işveren önce fazla mesai ücretleri için dava açan 14 işçiyi isten çıkarttı, kalan işçileri haklarını ile birlikte Gemport'a devretmeyi teklif etti. İşçilerin tamama yakını ise bu sendikasızlaştırma anlamına gelen teklifi reddetti.

Bunun üzerine Nemtrans işvereni sendikal örgütlenmeyi engellemek adına 45 işçiyi isten çıkarttı ve bundan sonra dışarıdan kiralama sistemiyle hizmetlerine devam edeceğini açıkladı.

Bütün bunlara karşılık işçiler ve Nakliyat-İş sendikası, işten atılan işçiler sendikalaşma hakkıyla birlikte işe geri alınıncaya dek İş Bankası Genel Müdürlüğü önünde çadır kurdular ve eylemleri olumsuz hava koşullarına rağmen iki haftadır devam ediyor.

İşveren firma Nemtrans'ın bağlı olduğu İş Bankası'nda banka yönetimi üzerinde oldukça etkili olan Türk-İş'e bağlı Basisen örgütlü ve banka yönetiminde CHP temsilcileri de yer alıyor...

ÇELEBİ’DEN ZİYARET

Geçtiğimiz günlerde DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İş Bankası işletmesi Nemtrans Lojistik'te direnen işçileri ziyaret etti ve çalışan bazı işçilerin işten çıkarılmasına ilişkin, sınırlar zorlanmadan bu sorunun çözümünü istediklerini bildirdi.

Çelebi ve DİSK Yönetim Kurulu Üyeleri, Levent'te Türkiye İş Bankası Kuleleri önünde eylem yapan DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası üyesi işçileri ziyaret etti.

Burada bir açıklama yapan Çelebi, Nemtrans işçilerinin, anayasal ve sendikal hakları için 27 Aralık'ta iş yeri önünde başlattığı eylemi sürdürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

''Devasa bir banka, binlerce istihdam sağlayan, milyarlarca lira bütçesi olan bir bankanın bu şirketi, 45 kişiye tahammül edemiyorsa, sendikal örgütüne karşı halen sorunu aşma konusunda inat ediyorsa ve bizim sabrımızı test ediyorsa, biz de diyoruz ki sabrımızı yenemeyecekler, pes etmeyeceğiz, teslim olmayacağız.

Bütün bu aşamalara gelinceye kadar gerek sendikamız, gerekse ben, süreçlerin hepsinde diyalog aradık, işçilerin geri alınmasını istedik. Bize çeşitli yol ve yöntemler öneriyorlar. Bu yol ve yöntemlerin hepsi Nakliyat-İş Sendikamızı ve DİSK'i devre dışı bırakmak için.

Buradan açıkça ifade ediyorum, bugün mütevazı bir dayanışma içindeyiz. Biz, sınırlar zorlanmadan bu sorunun çözümünü istiyoruz. Çözüm olmazsa, diğer illerde de DİSK üyeleri ve emek dostlarıyla bu mücadeleyi tüm bankaların şubeleri önünde yapacağız.''

Açıklamanın ardından müzik eşliğinde halay çeken işçiler, sloganlarla da, işlerine iade edilmeleri taleplerini dile getirdi.

DİSK Genel Başkanı Çelebi ve beraberindekiler, eylemdeki işçilerin kaldığı çadırları da ziyaret ederek, buradaki işçilerle bir süre sohbet etti.

LOJİSTİKTEN ORGANİZATÖRLÜK VE KOMİSYONCULUĞA

Lojistik hizmeti vermek üzere 1992 yılında Gemlik'te kurulan Nemtrans Lojistik, 14 Ocak'ta yaptığı açıklamayla, sahibi olduğu araç parkıyla verdiği taşımacılık hizmetine son verdiğini, 49 çalışandan 10'unun şirketin ana hissedarı olduğu Gemport'a geçtiğini, 39 çalışana ise tüm yasal haklarının ödendiğini duyurmuştu.

Açıklamada, Nemtrans'ın bundan sonraki faaliyetlerine organizatörlük ve komisyonculuk alanında devam edeceği, kurumsal bir yapıya sahip olan şirketin kendi araçlarıyla hizmetine son verme kararında, faaliyet alanında oluşan ticari koşulların rekabeti imkansız hale getirmesinin etkili olduğu belirtilmişti.

DEMOKRAT HABER