İnşaat İşçilerinin Derneği Adana Temsilciliği üyesi işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürosu önünde bir araya gelerek, artan iş cinayetlerini protesto etti.

Dernek yetkililerinden Recai Gerce tarafından yapılan açıklamada, şubat ayının sonunda ve mart ayının başında Adana’da iki çalışanın daha iş cinayetine uğradığı bilgisini verdi.

Basın açıklamasını okuyan Recai Gerçe, “hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir” dedi ve iş kazalarının önlenmesi için taşeron sisteminin son bulması gerektiğini belirtti.

Gerçe açıklamayı, "Yeni iş cinayetlerinin yaşanmaması, sigortasız, güvencesiz çalışmanın sona ermesi, taşeronsuz ve sömürüsüz bir iş için bütün inşaat çalışanlarını İnşaat İşçilerinin Derneği’nde birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz," sözleriyle sonlandırdı.

BDP'Lİ TUNCEL SORUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Bu arada BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, TBMM Başkanlığı'na dilekçe vererek, inşaat işçilerinin çalışma koşullarıyla ilgili Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.

'KAZA DEĞİL CİNAYET'

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak görülen inşaat sektörünün “iş kazaları”nın ve hak gasplarının en yoğun yaşandığı sektörlerin başında geldiği belirtilen önergede, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verileri dikkate alınarak, 2012 yılında 279 inşaat işçisinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

"İş kaza"larının cinayetten farkı olmadığı belirtilen önergede, ezilme, yanma, zehirlenme, cisim çarpması, elektrik çarpması, araç kazası gibi olaylar sonucu sadece 2013 ayının ocak ayında ölen 68 işçiden 15'inin, şubat ayında ölen 50 işçinin 14'ünün inşaat işçisi olduğu hatırlatıldı.

'TAŞERON SİSTEM İŞ CİNAYETLERİNE YOL AÇIYOR'

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, komisyon önerisini şu gerekçelere bağladı:

“Türkiye’nin en büyük ekonomi alanı olan inşaat sektöründe işçilerin güvenliğinin sağlanmaması, sağlıklı koşullarda çalışma olanaklarının yaratılmaması, artan taşeronlaşma ile işçi cinayetlerinin ve yaralanmaların giderek daha da artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle Türkiye’de inşaat sektöründe çalışan işçilerin barınma, sağlık, güvenlik alanlarında yaşadıkları sorunların araştırılması, ilgili mevzuatlarının uygulanıp uygulanmadığının tespit edilmesi, devlet tarafından gerekli tedbirlerin alınması ve denetlemelerin yapılmasının nedenlerinin ortaya konulması ve bu konuda çalışan meslek odaları, derneklerle birlikte işçi ölümlerinin durdurulması için stratejik bir planın oluşturulması için bir araştırma komisyonu kurulmasını önermekteyiz.” (ETHA, Sendika.Org)