Dünyaca ünlü mobilya devi IKEA’nın işçi haklarının koruma altında olduğu ülkelerde işçi haklarına saygılı bir şirket politikası izlediği ancak çalışma hukukunda patrondan yana düzenlemeler olan ülkelerde işçi haklarını ihlal ettiği ortaya çıktı.

San Francisco Eyalet Üniversitesi profesörü John Logan tarafından Türkiye’deki IKEA şirketinin sendikalaşmaya karşı faaliyetleri bir rapor halinde kamuoyuna açıklandı.

Rapora göre, geçen iki yılda IKEA Türkiye, İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara mağazalarındaki çalışanlarının sendikalaşmaya yönelik sarf ettiği çabalara karşılık bir gözdağı, engelleme ve baskı kampanyası yürütüldü.

IKEA Türkiye’nin sendikalaşma faaliyeti içinde olan çalışanları işten çıkardığı, baskı uygulandığı ve hatta rüşvet teklif edildiğinin belirtildiği raporda mağaza yöneticilerinin tek tek sendika üyesi işçilerle görüşerek sendikadan vazgeçmelerini istediği kaydedildi.

Raporda IKEA yöneticilerinin yeni işe giren çalışanlara sendikaya üye olmamaları konusunda telkin bulunduğu da kaydedildi.

Raporda ayrıca şirket, kanunların işgücü standartlarına dair güçlü koruma sağladığı ve işçilerin sesinin istihdam ilişkileri sistemi içerisinde hayati bir bileşen olarak görüldüğü ülkelerde işçi haklarına saygı gösterdiği ifade ediliyor.

IKEA’nın işletmede olduğu Norveç, Danimarka, Avusturya, İsveç ve Belçika gibi pek çok Avrupa ülkesindeki çalışanlarının sendikal faaliyetleri güvence altında.

Buna karşın IKEA’nın işgücü sicili; yetersiz kanunlar, kanun ihlalleri karşılığı caydırıcı olmayan cezalar veya kanunların kötü uygulanışı yüzünden temel haklara dair korumaların daha zayıf olduğu ülkelerde oldukça kötü.

Bu ülkelerde IKEA yönetimi yetersiz kanunları istismar ederek işçilerin sendika kurma haklarını rutin biçimde ihlal ediyor. (ANF)