İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Torunlar Gayri Menkul Ortaklığı’na (GYO) ait rezidans şantiyesinde 10 işçinin öldüğü iş cinayeti nedeniyle şirket yöneticileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlık İstanbul Bölge Müdürlüğü, İstanbul Valisi ve iş güvenliği uzman ve müfettişleri hakkında suç duyurusunda bulunarak söz konusu kişilerin “ölüme sebebiyet vermek” suçundan yargılanmasını istedi.

İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa tarafından yapılan suç duyurusunda asansörün olay gecesi de bozulduğunun anlaşıldığı, daha önce de defalarca tamir edildiği belirtilirken, zaman kaybedilmeden ve deliller karartılmadan acilen olay yeri ve söz konusu asansör ile ilgili bağımsız bilirkişiler atanarak bilirkişi incelemesi yapılması istendi.

Ölümlere sebebiyet veren kişilerin yargılanmasının gerektiği belirtilen suç duyurusu dilekçesinde, asansörün işçilerin konuşmalarından daha önce de sorun çıkardığının anlaşıldığı ve işçilerin defalarca bu asansörün tamir edilmesini taleplerinin karşılanmadığı belirtildi.

‘BAKANLIK SUÇA ORTAK OLDU’

İş cinayetindeki birincil sorumluluğun Torunlar GYO’da olduğu belirtilen dilekçede şunlar ifade edildi:

“Bu denetim mekanizmasının başında olan ve denetim mekanizmalarının sağlıklı işlemesinden sorumlu olan kişi olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı da yine sorumluluğunu yerine getirmeyerek işlenen cinayetlere ortak olmuştur. Soma da gerçekleşen 301 işçi cinayetinde olduğu gibi denetimsizlik ve kayırmacılık hat safhada olup sistematik bir idari retöriğe dönüşmüştür. Üstelik söz konusu şirket halen Erdoğan Polat isimli işçinin ölümü nedeniyle yargılanmakta olup, denetim mekanizmalarının bu hususu da göz önünde bulundurarak daha dikkatli olmaları gerekirken , normal şartlarda gereken özeni bile göstermemişlerdir.”

‘VALİ NEYE İMZA ATTIĞINI UNUTMUŞ’

Dilekçede, iş yerine gece çalışma ruhsatı veren kişinin ise bu yetkiyi elinde bulunduran İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu olduğu belirtildi.

“Fakat, sayın vali, maalesef neye imza attığını unutmuş olacak ki ‘bu saatte hala çalışılıyor mu’ diye sorma ihtiyacı hissetmiştir. Gerekli denetimlerin yapılıp yapılmadığını, iş yerinin gece de işçi çalıştırmak için uygun şartlara sahip olup olmadığını araştırmadan gece çalışma yetkisi veren Vali de elbette bu cinayetlerden sorumludur.”