"Kıdem tazminatı kaldırılacak, fona devredilecek" tartışmaları devam ederken, her gün yeni bir taslak gündeme geliyor.

"Kıdem tazminatının kaldırılması tartışmaları" Adana'daki emek örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Adana Sanayi İşçileri Derneği Başkanı Zemin Demirel, kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesinin sermaye sınıfının işçi sınıfına tam bir kölelik dayatması anlamına geldiğini belitti.

"Haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkalım!" şiarıyla bir çalışma başlattıklarını ifade eden Demirel, Adana Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere sanayi site ve bölgelerinde çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Demirel, "Gelinen yerde kazanılmış tüm haklara göz dikildiği, tamamen köleliliğin dayatıldığı böylesi bir süreçte işçi sınıfına yönelik çalışmalarımızı daha da yoğun sürdürmek gerekmektedir. Biz de bunun için mücadele ediyoruz" dedi.

'TÜM İŞÇİ SENDİKALARI BİRLEŞEREK MÜCADELE ETMELİDİR'

Adana'da "işçi" konulu toplantı yapacaklarını söyleyen Demirel, işçilerin hak gasplarına karşı bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık vereceklerini ve bu şekilde tabandan işçilerin haklarını anlatacaklarını belirti.

Demirel, şunları söyledi: "Son saldırılarla birlikte gelen kölelik dayatmalarına karşı 'diren işçi' vurgusunu biz de sahipleniyoruz. Ancak DİSK'in açıkladığı program, sonuç alıcı bir eylem programı değil. Zira böylesi çalışmalar sendikalı olsun ya da olmasın fabrikalarda taban örgütlenmelerinin önünü açmalı ve eylemli süreçlerle beslenmelidir. İşçi sınıfı tarihi göstermektedir ki; hak gasplarını durdurmanın ve yeni haklar elde etmenin yolu fiili meşru mücadele ile mümkündür. Buradan doğru 'genel grev genel direniş' perspektifiyle hareket edilerek, ülke genelinde sendika ve konfederasyon düzeyinde yapılacak çalışmalarla sonuç alıcı adımlar atılabilir. Oysa kıdem tazminatını tartışmayacaklarını, kazanılmış bu hakkın gasp edilmesinin grev nedeni olduğunu söyleyen sendikalar tamamen sessizliğe bürünmüş durumda. Sendikalara egemen olan bürokratik zihniyetin böylesi bir derdi olmadığı ortada.

DİSK ise, daha önceki pratiklerine bakıldığında da görülecektir, adeta göstermelik bir adım atmıştır. Bugünlere kadar işçi sınıfına yönelik diğer hak gaspları karşısında yaptığı gibi diğer konfederasyonların eylemsizliğini de bahane ederek 'biz yaptık, denedik olmadı' denmemelidir."

Görevin gerek DİSK gerekse diğer konfederasyonlarda görev yapan öncü işçilere düştüğünü belirten Demirel, "Bizler de taban iradesinin açığa çıkması ve örgütlemesi için çalışmalarımıza bulunduğumuz alanda yükleneceğiz" diye konuştu.

'İŞÇİLERİ MODERN KÖLE YAPMAK İSTİYORLAR'

Dev Sağlık-İş Adana Şube Başkanı Bülent Kara ise, DİSK'in, AKP hükümetinin kıdem tazminatı ve iş güvenliğine yönelik uygulamalarına karşı başlattığı "Köleliğe Karşı #Direnİşçi" eylemleri çerçevesinde Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde açıklama yapıp tepkilerini dile getirdikleri belirtti.

Kıdem tazminatının fona devredildiği takdirde çalışan işçilerin güvencelerinin ellerinden alınacağını ifade eden Kara, işçilerin yasa güvencesinden çıkarılıp, işverenin inisiyatifine bırakılacağına dikkat çekti. Kara, "İşveren istediği gibi işten çıkarabilecek. Taşeron yasası içerisinde özel istihdam büroları aracığıyla modern köle yapmak istiyorlar. İşsiz biri İŞKUR'a başvuruyor. Ancak bu uygulamanın devreye girmesiyle özel istihdam büroları açılacak. Bu bürolar işçilerin üzerinden para kazanacak. İŞKUR'a başvuruyorsun. Senin üzerinden para kazanacaklar. İşçiye diyecekler ki, 'Şuraya git. 2 ila 3 saatlik iş yap ve paranı al' diyecekler. Bu şekilde işçileri modern köle haline getirecekler" değerlendirmesinde bulundu.

'MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

İş Yasası'nın ikinci maddesindeki hükümlere değinen Kara, "Şimdi asıl iş getiren işlerde bunu alt işverene vermez. İş Yasası'nın ikinci maddesine göre alt işveren ile üst işveren ilişkisi vardır. Hükümet yeni düzenleme ile bu maddeyi kaldırmayı planlıyor. İşçilerin güvencelerini kaldırıp, taşerona vermeyi planlıyor. Yani taşeron çalışmayı daha da yaygınlaştıracaklar. Biliyorsunuz ki, AKP hükümeti döneminde taşeron çalışma bir hayli arttı. Bizler taşerona karşısı mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Biz üretimden gelen gücümüzü kullanacağız" diye belirtti. (Yüksekova haber)