Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 1 Mayıs Komitesi’nin görüşme talebini, “Meşgulüm” diyerek geri çevirdiği belirtildi.

İstanbul valiliğinin kamu güvenliğine sığınarak Taksim’de 1 Mayıs yasağıyla ilgili son sözünü söylemesinin ardından yayınlanan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu 1 Mayıs Komitesi’nin ortak açıklamasında, “Akıl dışı, hukuk dışı yasağa karşı biz Taksim’deyiz. 1 Mayıs’ta tüm yollar Taksim’e çıkacaktır” çağrısı yapıldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Taksim’i 1 Mayıs’a kapatmasıyla, 1 Mayıs Komitesi’nin meydanda basın açıklaması yapmasına bile müsaade edilmemişti.

‘TÜM YOLLAR TAKSİM’E ÇIKACAK’

Gezi eylemlerine de atıfta bulunulan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Sizler tek bir kişinin aklına gelenin ağzından çıkanın kanun olamayacağını, geçtiğimiz yılın mayıs ayından itibaren gösterdiniz. Türkiye’nin eski Türkiye olamayacağını iktidara hatırlatmak şart olmuştur. 1 Mayıs’ta tüm yollar Taksim’e çıkacaktır.”

GÜL RANDEVU VERMEMİŞ

Açıklamada geçmiş yıllarda yapılan kutlamaların şenlik havasında geçtiği de hatırlatıldı.

Açıklamada dikkat çeken bir eleştiri de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yönelikti. Gül’ün 1 Mayıs Komitesi’nin görüşme talebini, “Meşgulüm” diyerek geri çevirdiği belirtildi: “1 Mayıs’ta işçiler çıkarsa kent yaşamı etkilenir diyerek İstanbul’da yaşayan 15 milyonu cezalandırmak akıl dışıdır. En başında beri hükümeti akla ve hukuka uygun olmaya çağırdık. Aldığımız tek yanıt 21 Nisan’da Taksim’de üzerimize gönderilen polis ordusu oldu. Cumhurbaşkanı’ndan randevu istedik, ‘Meşgulüm’ yanıtı aldık. Şımarıklık ve kabadayılık gibi söylemlerle hedef alındık.”

1 Mayıs komitesi şu çağrıda bulundu: “Biz bu ülkenin geleceğini emeğe demokrasiye yaşama dair 1977 1 Mayıs’ın hatırasını yaşatmaya çalışıyoruz.” (Diken)