Metal sektöründe çalışan işçiler için mayıs ayı kritik bir öneme sahip. Çünkü 2015-17 yıllarını kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'nin yürürlük süresi 31 Ağustos tarihinde sona eriyor ve yeni sözleşme için yetki başvuruları da yine mayıs ayında yapılacak. 

Hatırlarsınız düşük ücrete, ağır çalışma koşullarına ve sendikal bürokrasiye karşı verilen büyük metal direnişi de 2015 yılının mayıs ayında yaşanmıştı. Mayıs direnişinde Türk Metal’den istifa eden Ford Otosan işçileri ise, direnişin ardından patronun desteğiyle geri dönmeye zorlandıkları Türk Metal’le bir kez daha yüzleşecekler. 

Arzu Erkan'ın Evrensel'de yer alan haberine göre, Ford işçileri, işçilerin talepleri doğrultusunda bir taslak hazırlanması için bir araya gelinmesi gerektiğini söylüyor. Bunun yanı sıra Türk Metal’i mayısa kadar TİS taslağını açıklamaya zorlamak gerektiğini düşünen işçiler de var. Ancak tüm işçiler, “bekle ve gör” anlayışının kendilerine kaybettireceği, işçiler harekete geçmeden Türk Metal’in işçi lehine bir tutum almayacağı noktasında birleşiyor. İşçilerin bir diğer kırmızı çizgisi ise sözleşmenin işçilerle hazırlanması ve işçilere sorulmadan hazırlanmaması. 

HER GELİŞME TAKİP EDİLİYOR

Kocaeli’de metal iş kolunda son derece hareketli günler yaşandığını belirten bir işçi, farklı işyerleri ya da farklı sendikalar da olsa her gelişmenin fabrikalarında yakından takip edildiğini anlatıyor: “Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin EMİS’e bağlı işyerlerinde aldığı grev kararı, grev yasağının ardından grevi fiilen sürdürmeleri, Dytech’te işçilerin Çelik-İş tarafından yarı yolda bırakılması, tüm bunları yakından takip ediyoruz. Sonuçta her gelişme gelip 2017 sözleşmesine dayanıyor. Elde edilen küçük de olsa her kazanım bizim sözleşmenin de çıtasını belirliyor.” 

MAYISTAN ÖNCE AÇIKLANMALI

Mayıs ayında yetkilerin isteneceğini hatırlatan bir başka işçi “Türk Metal bu tarihten önce taslağını açıklamalı, açıklaması için baskı yapmalıyız” diyor, “Açıklayacak ki nasıl bir taslakla masaya oturacağını görelim, kararımızı verelim. Yetki Türk Metal’e çıktıktan sonra iş işten geçmiş oluyor. Bunu yaşayarak gördük. Taslağı açıklasın, işçi tartışsın, fabrikaya sandık koysun, işçi de kararını versin.” 

Fabrikada Türk Metal’in taslağını açıklamasını bekleme eğilimine işaret eden başka bir Ford Otosan işçisi ise “Bekle ve gör mantığı ile hiçbir yere varılmaz” diyor. “Taslağı MESS’e sunduktan sonra iş zor. İmkansız değil tabii ama daha zor” uyarısında bulunan işçinin çağrısı şöyle: “Ben diyorum ki arkadaşlarıma gelin Türk Metal’den açıklama beklemeden birlikte harekete geçelim ve o taslakta bizim isteklerimiz yazsın diye mücadele edelim.” 

Birleşik Metal-İş’in greve çıkılan fabrikalarda yaşanan işten atmalar karşısındaki sessizliğini, Çelik-İş’in Dytech ve TOFAŞ’tan Türk Metal lehine çekilmesini hatırlatan işçi, “Bizler Türk Metal’den bizi temsil etmediği için istifa etmiştik. Bu 1.5 yılda tanık olduklarımız gösterdi ki sendikacıların hepsi aynı. O zaman biz kendi çıkarlarımız için yan yana gelmeliyiz. Eğer biz sözleşmeye müdahale etmezsek, kimse bizim için bir şeyler yapmaz” diyor. 

SANDIK KURULSUN 

Taslağın bizzat işçiler tarafından hazırlanmasını isteyen bir işçi, bunun yöntemini şöyle anlatıyor: “Anket yapılsın tüm işçiler arasında. İşçilerin talepleri alınsın, taslak öyle hazırlansın. Hazırlanan taslak da işçilerin onayına sunulsun. Sandık kurulsun fabrikaya, onay çıkarsa MESS’e sunulsun. İşçilere sorulmadan da, işçilerin onayı alınmadan da sözleşme imzalanmasın. Ayrıca TİS sürecinde etkin olabilmemiz için fabrika içinde komiteler kurmalıyız. Aksi taktirde Türk Metal de, Koç da yine bildiğini okur.

KARŞIMIZA 3 YILLIK SÖZLEŞMEYLE ÇIKMASINLAR 

Fabrikada işe giriş ücreti 8.14 lirayken, 10 yıllık bir işçi olarak saat ücretinin 8.5 lira olduğuna dikkat çeken başka bir işçi, “Elime geçen 1900 lira. Yeni giren işçi ile aramdaki fark 30-40 lira. Ben 10 yıldır bu fabrikada alın teri döküyorum. Bu mu karşılığı? Sözleşmeden en büyük beklentim dişe kemiğe dokunur bir ücret artışı. İyi bir zam diyebilmem için de saat ücretine en az 3 lira zam yapılmalı” dedi.
İkramiyelerin ücrete giydirildiğini, kimsenin çıplak ücretini bilmediğini söyleyen bir işçi de, “Çıplak maaşımızı görmek istiyoruz” diyerek, ikramiyelerin ayrı verilmesini istedi. Aynı işçi “Söylemeye gerek dahi duymuyorum ama yine de söyleyeyim; Türk Metal bir daha karşımıza 3 yıllık sözleşme ile çıkmasın” dedi. 

Bir başka işçi ise “Saat ücretine 2.5 liranın üzerinde gelmeyen her zam başarısız bir sözleşmedir bizim için” diye konuştu.