Firavunlar her yerde, direniş de!

Sendikaların ve meslek örgütlerinin Torba Yasa’ya karşı gerçekleştirdikleri Meclis yürüyüşüne çevik kuvvet polisi yoğun gaz bombaları ve tazyikli sularla karşılık verince, Türkiye’nin başkenti Ankara’da savaş görüntüleri ortaya çıktı.

Polisin yoğun saldırısı sonucu çatışmalar Ziya Gökalp Caddesi, Kolej Kavşağı ve Kurtuluş Parkı çevresinde devam ediyor. Çatışmalarda çok sayıda yaralı ve gözaltı bulunuyor.

Türkiye genelinden 81 ilden Ankara’ya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyelerinin oluşturduğu 5 bini aşkın kişiden oluşan kitle, Kurtuluş Parkı’nda bir araya gelerek uzun bir kortej oluşturdu.

Emekçilere değişik siyasi partiler ve örgütler de destek verirken, Ankara polisi de Kızılay, Kolej Kavşağı ve Kurtuluş Parkı civarında havadan ve karadan yoğun önlem aldı. Ankara Valiliği ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın eylemi ‘yasa dışı’ ilan etmesi nedeniyle emniyet müdürlüğü çevre illerden ve İzmir’den getirdiği çevik kuvvet polisleri ve panzerlerle Kurtuluş Parkı’ndan Meclis’e kadar bütün sokakları kapatarak, barikat kurdu. Eylem süresince polis helikopterleri de sürekli uçuş yaptı.

Kurtuluş Parkı’nda Ziya Gökalp Caddesi’ni çift yönlü trafiğe kapatarak yürüyüşe başlayan emekçilere polis sık sık eylemin yasa dışı olduğu ve dağılmaları yönünde anonslar yaparak uyarılarda bulundu. Yürüyüşlerine pankart, döviz ve sloganlarıyla devam eden emekçiler Ziya Gökalp Caddesi ile Necatibey Caddesi’nin kesiştiği noktada polislerin yoğun panzerli barikatıyla karşılaştı.

TAYYİP GİDİŞİN MÜBAREK OLSUN


Yürüyüşe izin vermemesi nedeniyle kitle ile çevik kuvvet polisleri arasında sık sık tartışmalar, çatışmalar yaşandı. Polis zaman zaman emekçilere gaz bombalarıyla müdahale ederken, emekçiler de sık sık polisi yumurta ve pet şişe yağmuruna tuttu. Barikat önünde sık sık “Barikat kalksın, yürüyüş başlasın”; “Torbaya girmeyeceğiz”, “Tayyip, gidişin mübarek olsun” sloganını atan emekçilerin polis barikatını aşıp yürümek istemesi sonucu polis yoğun bir şekilde gaz bombası ve tazyikli suyla emekçilere saldırdı.

Yoğun saldırıya rağmen barikat önünde tazyikli sulara karşı bekleyişlerini sürdüren kitle de polise taş ve yumurtayla karşılık verirken, çatışmalar Kurtuluş Parkına doğru devam etti. Polisin saldırıları sonucu çok sayıda emekçi yaralandı ve gözaltına alındı. Çatışmalar sırasında bazı CHP’li milletvekilleri, Has Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekasroğlu, EDP Genel Başkan Yardımcısı Hüner Buğdaycıoğlu da saldırıdan etkilenirken, Flash TV muhabiri yaralandı, çok sayıda gazeteci de gazdan etkilendi.

İstanbul: Torba Yasa Tasarını protesto etmek için Meclis'e yürümek isteyenlere polis saldırısını protesto etmek için bugün (03 Şubat 2011) 16.00'da Taksim Tramvay Durağında bir basın açıklaması yapılacaktır.

İzmir: Torba Yasa Tasarını protesto etmek için Meclis'e yürümek isteyenlere polis saldırısını protesto etmek için bugün (03 Şubat 2011) 17.30'da İzmir'de Konak Eski Sümerbank önünde bir basın açıklaması yapılacaktır.