Ordu’da Tüm Köy Sen Ordu Şubesinin çağrısıyla ‘Fındığımıza sahip çıkıyoruz’ sloganıyla bugün saat 14.00’te Altınordu Cumhuriyet Meydanı’nda yapılması planlanan miting Ordu Valililiği tarafından yasaklandı.

Mitingin yasaklanmasına tepki gösteren Tüm Köy Sen, bugün saat 14:00’da üreticilerin, parti, sendika, dernek temsilcilerinin katılımı ile Hediyelik Eşya Pazarı Meydanı’nda basın açıklaması yapacak.

Evrensel'de yer alan habere göre valilik, yasaklama gerekçesi olarak “Tüm Köy Sen diye bir sendikanın olmadığını” gösterdi.

Yasaklamanın asılsız olduğunu belirten Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan, “Ordu şubemizin miting kararı aldığından bu yana sürekli mitingin yapılmaması için türlü yollara başvuruluyor. 

Önce Tüm Köy Sen diye bir sendikanın kütük numarası olmaması nedeniyle kurulmuş olarak görünmediği için mitinge izin verilmedi dediler. Sendikamız 2004 yılında kurulmuştur. Köylü sendika kuramaz diyerek Ankara Valiliğinin hem Asliye Hukuk Mahkemesi hem de İş Mahkemesine açtığı iki davayı da kazanmış ve Yargıtay 9. Dairesi’nin aralık 2010 yılında mahkemenin kararını onamasıyla böylece hukuki açıdan da köylülerin sendika kurabileceği ve Tüm Köy Sen’in bir sendika olduğu Yargıtay kararıyla da tamamen kesinleşmiş oldu. 

Yani biz bugünlere hukuk mücadelesini kazana kazana geldik. Ordu Valiliğinin sendika kurulmamış, kütük kaydı yok bahanesiyle mitingimizi yasaklama kararına da belgelerle itiraz ettik. 

Biz Ankara’dan sendikanın kuruluş evrakları, Tüm Köy Sen’in sendika olarak kurulmasının önünde bir engel olmadığına dair mahkeme kararı ve Ordu Valiliğinin göremediği Ankara Valiliği tarafından verilen sendika kütük numarası kaydının belgelerini vererek yasaklama kararına itiraz ettik. 

Dün de başka bir yazı vererek mitingimizi yeniden sudan bahanelerle yasakladır. Bu sefer de sendika kütük numarası varmış, Tüm Köy Sen sendikaymış dediler ama Ordu Şubenin kuruluş evrakları arasında sendika genel merkezinin kurucularının görevlendirdiğine dair karar defteri fotokopisi ve tüzük yok diye mitingi yasakladılar. Sayılan belgelerin hepsi İl Dernekler Müdürlüğünde var. Bu belgeleri basına da dağıtacağız” dedi.
 
OHAL KALKMALI

Bu keyfi yasaklamanın OHAL’in kalkması gerektiğini bir kez daha gösterdiğini belirten Turan şöyle devam etti: “Kanunu, yönetmelikleri en iyi uygulaması gerekenler bu gün bunların hiç birisini yapmıyorlar. 

Hakkını aramak, alın terinin emeğinin karşılığını istemek için her türlü bürokratik engeli aşıyorsun bir yetkili bir imza ile yasak kardeşim diyor. 

OHAL’in varlığı herkese istediği gibi davranma yetkisi veriyor. Birincisi Ordu Valiliğini bu keyfi yasaklamadan vaz geçmeye davet ediyoruz. İkincisi başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm hükümet üyelerinden Olağanüstü Hal’i bir an önce kaldırmalarını istiyoruz. Kalksın ki sudan gerekçelerle hak arama engellenmesin.” dedi.