Norveç'teki saldırıya sendikalardan tepki geldi. DİSK, "Faşizm her yerde insanlığa düşman" derken, İsveç Sendikalar Konfederasyonu, "saldırı Norveç emek hareketine" değerlendirmesinde bulundu. ITUC ise "şiddete ve aşırılığa karşı demokrasi mücadelesini sürdüreceklerini" belirtti.

İSTANBUL- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Norveç'teki saldırıyla ilgili Norveç Sendikalar Konfederasyonu ve Ankara'daki Norveç Büyükelçiliği'ne taziye ve dayanışma mektubu gönderdi.

Mektupta "yakın tarihinde benzer acılar yaşamış Türkiye işçi sınıfının Norveç halkının acısını paylaştığı" ve "Dünyanın neresinde olursa olsun bu saldırının bütün insanlığa karşı yapıldığı" ifade edildi.

DİSK: FAŞİZM İNSANLIĞIN DÜŞMANI

Saldırıyı değerlendiren DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "Türkiye'den Avrupa'ya faşizm her yerde insanlığa düşman" dedi.

Görgün, saldırıların faşizmin insanlık dışı yüzünü, ayrıca Avrupa'da yabancı düşmanlığının geldiği tehlikeli boyutu gösterdiğini belirtti. Görgün, "Farklı kültürleri kabul edemeyen, toplumun ortak zenginliklerinin eşitlikçi bir biçimde paylaşılmasını hazmedemeyen faşizm ve ırkçılık en çirkin yüzünü çocukların canına kastederek göstermiştir" dedi.

Tayfun Görgün, saldırının Avrupa'nın ekonomik krize sürüklendiği günlerde yaşandığına dikkat çekti.

Görgün, açıklamasında şunları belirtti: "Norveç emek hareketinin ve ilerici güçlerin bu saldırılara boyun eğmeyerek, ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı mücadelelerini, soysal devlet uygulamalarını aynı şekilde devam edeceklerini ifade etmeleri umut vericidir. Sivas'ta, Solingen'de ve Oslo'da ölenler için dünyada barış ve demokrasinin hakim olması için mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha duyururuz."

ITUC: DEHŞET VERİCİ

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharran Burrow ise trajik olarak nitelediği olaylarda yakınlarını kaybedenlere taziye dileklerini sundu. Burrow, "Dünyanın daha iyi bir yer olmasını isteyen genç insanlara yönelik bu sistemli saldırının dehşet verici olduğunu, şiddete ve aşırılığa karşı demokrasi ve dayanışma mücadelesini sürdüreceklerini" belirtti.

İSVEÇ: EMEK HAREKETİNE SALDIRI

İsveç Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı Roar Flathen, "Oslo ve Utoya saldırılarının bir akıl hastasının işi olmadığını, saldırının Norveç emek hareketine ve onun gelecekteki liderliğine yönelik siyasi bir saldırı olduğunu" ifade etti. Flathen, "Bu siyasi saldırıya cevabımız da siyasi olmadır, daha fazla demokrasi talep etmeye devam edeceğiz" dedi.

ETHA