İstanbul Esenyurt'taki Marmara Park AVM inşaat şantiyesinde 11 işçinin yanarak yaşamını yitirmesinin ardından açılan davanın 3. duruşması bugün görülüyor.

Yangında yakınlarını kaybeden aileler, adalet için bir kez daha Bakırköy Adliyesi'nde buluştu.

Kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyan aileler, "İş kazası değil, bu bir cinayet", "Esenyurt'u unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankartlar açtı.

'HİKAYE HEP AYNI...'

Esenyurtlu aileler adına açıklamayı yapan Damla Kıyak, Samsun Eti Bakır'da dün 5 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetini hatırlatarak şunları söyledi:

"Hikaye hep aynı. İstanbul/Davutpaşa, Zonguldak/Karadon, Ankara/OSTİM-İvedik, Bursa/Kemalpaşa, Esenyurt... Ve binlerce işçi bu izbe, havasız, yeterince aydınlatılmayan, hiçbir iş güvenliği önlemi alınmayan işyerlerinde, mevcut tehlikeler ve riskleri konusunda bilgilendirilmeden, gerekli eğitimler yapılmadan, ihtiyaçları olan koruyucu donanımlar kendilerine verilmeden, sigortasız, güvencesiz olarak istihdam edilmektedir."

'KAZA, KADER DEĞİL, İŞ CİNAYETİ'

"Hiç kimse Bakır İşletmeleri'nde yaşananları kazayla, kaderle açıklamaya çalışmasın" diyen Damla Kıyak, yaşananın açıkça "iş cinayeti" olduğunu belirtti.

Denetim eksikliği, ihmal, kar hırsı ve işçilerin yaşamına değer vermeme sonucu Esenyurt'daki yangının yaşandığının müfettiş raporlarıyla da belgelendiğine dikkat çeken Kıyak, "Cumhuriyet savcılığı tarafından düzenlenen iddianame ile 13 sanık yargılanmakta. Marmara Park Şirketi'nden, Kayı İnşaat'a, KALDEM'den MİRATEK'e ve diğer sorumlulara kadar yargılamanın adil-etkin sürdürülmesi için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Damla Kıyak, adaleti aramaktan da vazgeçmeyeceklerini belirtti. Açıklamaya İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ve EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da katıldı.

Açıklamaların ardından aileler, duruşmaya katılmak üzere adliye girdi.

11 İŞÇİ YANARAK ÖLMÜŞTÜ

Esenyurt'taki alışveriş merkezi inşaatında 11 Mart 2012 tarihinde meydana gelen yangında işçiler Bayram Ege Pehlivan (48), Çetin Coşkun (42), Seyfettin Topal (38), Abdurrahman Deniz (42), Sevdin Özen (28), İsa Topal (22), Ahmet Yağal (30), Barış Kıyak (30), Hakim Akçam (46), Fatih Acun (24) ve Ahmet Keskin yaşamını yitirmişti. (etha)