AKP, BEDAŞ’ı yandaş Cengiz-Kolin-Limak ortaklığına sattı. Yeni işverenin ilk icraatı 540 işçiyi kapı önüne koymak oldu.

BEDAŞ’ta işten çıkarmalarına ardında işlerine geri dönmek için mücadele eden Enerji-Sen üyelerine polis saldırdı.

İşten çıkarılan işçilerin işlerine geri dönmesi için Taksim Talimhane’deki BEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne görüşmeye giden Enerji-Sen üyelerine “Bugün git yarın gel” denildi.

Daha önceki girişimlerinde bugün için söz veren BEDAŞ yönetiminin bu tavrı işçilerin sabrını taşırdı. Genel Müdürlük önünde bekleyen yaklaşık yüz işçi BEDAŞ’ın tavrına tepki gösterdi ve BEDAŞ binasına girmek istedi.

BİR İŞÇİ HASTANEYE KALDIRILDI

Polis ise işçilere cop, gaz spreyi ve gaz bombası kullanarak saldırdı. Polisin saldırısı sonucunda BEDAŞ’ın bahçesinden geri çekilen işçiler BEDAŞ’ın yakınlarında yeniden bir araya geldi. Polis saldırısı sonucu üç işçi yaralandı, bacağı kırılan Enerji-Sen Örgütlenme Sekreteri Ercan Yalçın ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis saldırısı sonucu Enerji-Sen İşçi Sağlığı ve Güvenliği Sekreteri Mustafa Bozali’nin de kaşı yarıldı ve parmağı kırıldı.

ALİ DUMAN VE KAMİL KARTAL GÖZALTINDA

Polis ise işçilerin önüne barikat kurdu. İşçilerin, polis barikatı önündeki oturma eylemi sürüyor. Oturma eylemi sürerken Enerji-Sen heyeti yeniden BEDAŞ yetkilileriyle görüşme yapmak için BEDAŞ’a hareketlendi. Enerji-Sen heyetindeki Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman ve Enerji-Sen eski Genel Başkanı Kamil Kartal gözaltına alındı.

Polis saldırısı sırasında BEDAŞ binasına “İşimizi geri istiyoruz” yazılı bir pankart asmaya çalışan 9 işçi de gözaltına alındı. Böylece gözaltına alınanların sayısı 11′e yükseldi.

‘YA GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILIR YA DA...’

11 işçinin gözaltına alınmasının ardından oturma eylemi yapan işçiler polise seslenerek gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını belirtti. İşçiler, “Ya gözaltına alınanlar serbest bırakılır ya da hepimizi gözaltına almak zorunda kalırsınız” dedi.

DİSK Genel Sekreteri ve DİSK avukatları, saldırının olduğu bölgeye doğru hareket etti. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu bölgeye gelip bir açıklama yaptı. İşçiler, Çerkezoğlu’yla birlikte BEDAŞ yetkilileriyle görüşme talebini yineledi. İşçilerin kararlı duruşu sonucunda BEDAŞ yetkilileri görüşme yapmak zorunda kaldı.

BEDAŞ YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞME

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve Enerji-Sen Genel Sekreteri Alişan Doğan BEDAŞ yetkilileriyle görüşmeye başladı. Görüşme başlayınca polis de BEDAŞ’ın içine geri çekildi. İşçilerse, BEDAŞ önüne ilerledi ve bekleyişlerini BEDAŞ önünde sürdürmeye başladı.

Görüşmeden çıkan heyet bir açıklama yaptı. Limak-Kolin-Cengiz şirketlerinin yetkilileriyle yapılması planlanan görüşme yarına kaldı. Heyet adına açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, açıklamanın ardından gözaltına alınanları ve hastaneye kaldırılan işçileri ziyarete gitti.

BEDAŞ önünde bekleyişlerini sürdüren işçilerse gözaltına alınanların serbest bırakılması talebiyle bekleyişlerini sürdürüyor. Gözaltına alınanların Adli Tıp’a gönderildiği öğrenilirken işçiler herkesi yarın saat 09.00′da BEDAŞ’ın önüne çağırdı.

Gözaltına alınan Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman serbest bırakıldı. Duman’ın ardından gözaltına alınan diğer işçiler de serbest bırakıldı. Serbest bırakılan işçiler BEDAŞ önüne gelerek açıklama yaptı. İşçiler, BEDAŞ önünde 6 Ağustos saat 09.00′da buluşacaklarını duyurdu ve herkesi BEDAŞ önüne çağırdı. Yapılan açıklamanın ardından eylem son buldu. (sendika.org)