İki aydır yatırılmayan maaşları için iş bırakınca, taşeron patronunun Ülkü Ocakları işbirliğiyle düzenlediği saldırılara maruz kalan, sonra da işten atılan Enerji-Sen üyesi 120 BEDAŞ işçisi direnişe geçti.

 

Taksim'deki BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde başlayan direniş işçilerin sendikalı olarak işe iadesi ve ödenmeyen maaşlarının ödenmesi talebiyle sürecek.

 

Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen işçiler, "Taşerona teslim olmayacağız" yazılı pankart açtı.

 

"Güvenceli iş güvenceli gelecek", "Zafer direnen emekçini olacak", "Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır" sloganlarıyla BEDAŞ Genel Müdürlüğü önüne yürüyen işçiler, açıklamalardan sonra direniş başlattı.

 

KARTAL: HEDEF SENDİKA

Enerji Sen Genel Başkanı Kamil Kartal, enerji işkolunun en güvencesiz işkollarından olduğunu, enerji işçilerinin yüzde 90'ının taşeron olduğunu belirtti.

 

Kartal, AKP, polis, TEDAŞ ve BEDAŞ ile Ülkücü Ocakları'nın tezgah kurarak, sendikayı BEDAŞ işyerlerinden tasfiye etmeye çalıştığını ifade etti. Sendikanın kriminalize edilmek istendiğini, işçilerin GBT'lerinin çıkarılarak özel yetkili cumhuriyet savcılıklarına müracaat edildiğini anlatan Kartal, Enerji-Sen'in yasadışı örgütlerin sendikası olarak lanse edildiğini söyledi. Kartal, buna gerekçe olarak "DİSK bu sendikayı kabul etmedi, bağımsız bir sendika" denildiğini aktardı, Enerji-Sen'in Türkiye'nin her yerinde DİSK'in ilkeleriyle örgütlendiğini söyledi.

 

Aynı sorunu Adana'da da yaşadıklarını belirten Kartal, 3 aylık maaşları ödenmeden işten atılan işçilere "Sendikadan istifa edin, işbaşı yapın" denildiğini söyledi.

 

Kamil Kartal, şöyle devam etti: "Buna müsaade etmeyeceğiz. AKP'nin, TEDAŞ Genel Müdürü'nün oyunlarını boşa çıkaracağız. 32 yıl sonra gerçek bir sınıf sendikası elektrik işkollarına girdi. Dişe diş bir mücadele veriyoruz. Taşeron belasından kurtulup kadrolu işçiler gibi yaptığı işi bilen, ücretlerini ve sosyal haklarını zamanında alan işçiler haline gelene kadar kavgamız kesintisiz olarak devam edecek."

 

"KÜÇÜKOSMANOĞLU: DİSK'E ÜYELİK BAŞVURUSUNUN OLUMLU SONUÇLANACAĞINA İNANIYORUM"

Ardından konuşan DİSK Genel Başkan Yardımcısı Küçükosmanoğlu, işten atılan işçilerin derhal geri alınmasını istedi. Enerji-Sen'in DİSK'e üyelik başvurusunun reddedilmediğini belirten Küçükosmanoğlu, "Bu başvurunun önümüzdeki günlerde olumlu sonuçlanacağına inanıyorum" diye konuştu. Küçükosmanoğlu, Enerji-Sen ile birlikte olduklarını dile getirdi.

 

SAYGILI: ÇOBAN ATEŞLERİNİ BÜYÜTELİM

Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, "Enerji işçilerinin derdini en çok Limter-İş Sendikası anlar. 20 yıldır iş cinayeti, işçi kıyımı, örgütsüzlük, kuralsızlık yani bunların hepsinin toplamı olan güvencesizliğe, taşeron sistemine karşı mücadele eden bir sendikayız" dedi.

 

AKP hükümetinin örgütsüzlük, onursuzca bir yaşam ve onursuzca iş koşulları dayattığını söyleyen Saygılı, "Enerji işçileri bugün sadece kendileri için değil, işlerine geri dönmek için değil, aynı zamanda onurları için, onurlu bir gelecek için direniyor" diye konuştu.

 

İşçiler, emekçiler, yoksullar ve ezilenlerin AKP'ye karşı direndiğini ifade eden Saygılı, ekledi: "Belki bunlar çok büyük direnişler değil, birer çoban ateşi. Ve bizi bekleyen bu çoban ateşlerini birleştirerek, patronlara, patronların sistemine ve AKP Hükümeti'ne karşı birlikte mücadele etmektir. Bizler kazanacaksak birleşerek kazanacağız. Bizler kazanacaksak direnerek kazanacağız. Direnişiniz direnişimizdir."

 

"İŞÇİLER CEZALANDIRILDI"

İşçiler adına bir açıklama yapan Arif İnan Başgedik, maaşların eksik ve geç ödenmesi nedeniyle iş bırakma eylemi yaptıklarını, bunun üzerine 120 kişinin işten atıldığını hatırlattı. Başgedik, işten çıkarmaları sendikalaşan işçileri cezalandırma politikası olarak değerlendirdi.

 

Başgedik, "Bugün burada bir kez daha direniş başlatıyoruz. Bundan önceki direnişlerimiz nasıl başarıya ulaştıysa, bu direnişimiz de mutlaka başarıya ulaşacaktır" dedi.

 

Konuşmalardan sonra BEDAŞ binasının karşısında direnişlerine başlayan işçiler, birkaç gün içerisinde sonuç alamazlarsa çadır kuracaklarını belirtti.

 

Eylem programları ise şöyle:

Yarın 08.00-17.00 arası BEDAŞ önünde oturacaklar

Cuma günü BEDAŞ'ın önünde farklı meslek kollarından, sendikalardan, siyasi örgütlerden katılımla geniş bir eylem.

Pazartesi itibariyle gece-gündüz kalacakları çadırlarını kuracaklar.

Desteğe gitmek isteyenler için BEDAŞ'ın yeri; Abdülhakhamit Cad. Beyoğlu (Habertürk'ün yan tarafı)

 

(Etha, Sendika.Org, Fotoğraflar: Can Memiş)