Almanya’da çalışan yaşlıların sayısı giderek artıyor. Yaşlılar kendilerini genç hissettikleri ve istedikleri için mi yoksa maaşları yetmediği için mi çalışıyor? Rakamları değerlendiren uzmanlar farklı görüşte.

 

Almanya'da emeklilik yaşı gelmesine rağmen çalışan yaşlıların sayısı artış kaydediyor. Bu açıklama Federal Meclis Sol Parti Grubu’nun verdiği soru önergesi üzerine, Federal Alman Hükümeti’nden geldi. Hükümetin verilerine göre, ayda 400 euro kadar kazanılan düşük ücretli işlerde çalışan emeklilerin sayısı 2000 yılından bu yana yüzde 60 arttı. Yani Almanya'daki yaklaşık 17 milyon emekliden 761 bini çalışmaya devam ediyor. Halle Ekonomi Araştırmaları Kurumu’ndan (IWH) Herbert Buscher çalışan emeklilerin sayısının artmasını insan ömrünün uzamasına bağlıyor:

 

“Günümüzde artık 65 yaşındakiler yaşlı sayılmıyor. İnsanlar daha uzun yıllar sağlığını koruyabiliyor. Ruhen ve bedenen kendilerini zinde hissettiklerinden herhangi bir şekilde meşgale arıyorlar. Fahri olarak ya da emekliliklerinde birkaç euro daha fazla kazanabilecekleri bir işe giriyorlar.”

 

"YAŞLILAR GEÇİNEMİYOR"

Sendika ve sosyal örgütler ise çalışan emeklilerin sayısının artmasını geçim sıkıntısıyla gerekçelendiriyor ve emeklilik maaşının geçinmeye yetmediğini savunuyorlar. Alman Sendikalar Birliği (DGB) Yönetim Kurulu Üyesi Annelie Buntenbach:

 

“Bence rakamlar, pek çok yaşlının emekli maaşının yaşamaya yetmediği ve emekliliğinin tadını çıkaramadığının bir göstergesi. Ay sonunu getirebilmek için saat başına düşük ücretler ödenen işleri kabul etmek zorunda kalıyorlar.”

 

Sosyal Yardım Birlikleri (VdK) Başkanı Ulrike Mascher de son yıllarda emeklilerin refah düzeyinin düşmesi dolayısıyla çalışma eğilimi gösterdikleri görüşünde.

 

Öte yandan Federal Hükümet’in açıkladığı rakamlar uzmanlar tarafından farklı değerlendiriliyor. İktisatçı Herbert Buscher:

 

“Emeklilerin gelirini hesaplarken işletmelerin kendilerine ödediği emekli aylığı ile özel sigortalardan gelen ek ödenekleri de dikkate almak gerekiyor. Yani yasal emeklilik sigortalarının ödediği maaşlar yaşlı insanların gelir durumunu doğrudan yansıtmıyor.”

 

Buscher emeklilerin refah düzeyinin bölgelere göre de farklılık gösterdiğine dikkat çekiyor. Buscher özellikle Almanya’nın doğusunda yaşlıların geçim sıkıntısı çekmemek için uzun yıllar çalışması gerekebileceğini söylüyor. Buscher orada uzun süreli işsiz profiline sahip insanların fazla olmasına bağlı olarak emeklilik maaşlarının da düşük olduğunu belirtiyor.

 

ÇALIŞMA KOŞULLARI DEĞİŞTİ

İş piyasası uzmanı Karl Brenke’ye göre değişen çalışma koşulları da emeklileri çalışmaya yöneltiyor. Brenke pek çok alanda işin artık eskisi gibi bedenen yorucu olmadığını bu yüzden yaşlı insanların daha uzun yıllar çalışabildiğini söylüyor. Sendikacı Annelie Buntenbach sava karşı çıkıyor:

 

“Eğer her şey söyledikleri kadar kolaysa ve yaşlılar çalışmaya devam edebiliyorsa o zaman neden normal sosyal sigortalı işlerde çalışmaya devam etmiyorlar. Daha fazla para kazanırlardı. Ama maalesef iş piyasası söyledikleri gibi yaşlıların uzun yıllar çalışabileceği koşullarda değil.”

 

©Deutsche Welle Türkçe

Ole Kämper / Çeviren: Deniz Eğilmez

Editör: Hülya Köylü