"Torba Yasa"yı protesto etmek için KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin çağrısı ile gündeme gelen Ankara'ya yürüyüş başladı. İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Mersin'den Ankara'ya doğru yola çıkıldı.

KESK, DİSK, TMMOB, TTB'nin "Torba yasa" tasarısını protesto etmek için Perşembe günü Ankara'da düzenleyeceği kitlesel eylem için İstanbul'da yola çıkan emekçiler Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya geldi. Emekçiler, ''Torba yasa geri çekilsin'' pankartı açarak ''Zafer direnen emekçinin olacak'', ''AKP torbanı al başına çal'' ve '' Faşizme karşı omuz omuza'' sloganlarıyla Kadıköy Belediyesi'ne kadar yürüdü. Burada kısa bir konuşma yapan KESK Yönetim Kurulu üyesi Akman Şimşek, "Torba yasa"nın gelecek neslin önünde büyük bir tehlike olduğunu söyledi. Şimşek'' AKP bu yasayla geleceğimizin yani çocuklarımızın önüne büyük engeller getiriyor. Artık Kürtlerin, işçilerin, Alevilerin sabrı kalmadı'' diye konuştu.

İZMİR'DE KONAK MEYDANI'NDA

İzmir'de ise Konak Meydanı'nda basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, "Çalışanın, emekçinin kaderini patronların iki dudağı arasından çıkacak söze bağlayacak olan Torba Yasa'nın geri çekilmesi için elimizden geleni yapacağız. Mücadeleyi bırakmayacağız. Hükümet eğer bir ucube arıyorsa Torba Yasa'dan daha büyük bir ucube yoktur. AKP iktidarda kalacağına inandıkça saldırganlaşıp kazanılmış haklarımızı elimizden almaya çalışıyor. Daha fazla sabrımızı zorlamamasını tavsiye ediyoruz. AKP Tunus, Mısır ve Yunanistan'a bakıp oralardan ders alsın, eğer uzak geliyorsa o zaman yakın geçmişteki siyaset çöplüğüne baksın" dedi.

İzmir'den Ankara'ya hareket eden sendikacılar sırasıyla; Aydın, Denizli, Uşak, Afyonkarahisar'dan geçip bu illerde basın açıklaması yapacak ve Ankara'ya ulaşacak.

Yarın gece ise İzmir'den Ankara'ya 8 otobüs daha gidecek. Türkiye'den 100'ün üzerinde otobüsün buluşması planlanan Ankara'da protestocular TBMM'yi kuşatmaya hazırlanıyor. Ancak Ankara Valiliği söz konusu eyleme izin verilmeyeceğini açıkladı.

KESK Genel Başkanı Çınar Perşembe sabahı 11.00'de Kurtuluş Parkı'nda toplanacaklarını ve saat 13.00'da TBMM'nin önünde olmayı planladıklarını söyledi. Çınar, Torba Yasa'nın emekçileri, kadınları ve çocukları hedef alan olumsuz içeriklerine karşı olduklarını ancak öğrenci affı gibi maddelere karşı olmadıklarını ifade ederek, "Yasanın bütününe baktığımızda halkın haklarının gasp edildiğini görüyoruz. Emek karşıtı bu düşünceler geri çekilene kadar mücadelemize devam edeceğiz. Ankara'da kitlesel bir katılım bekliyoruz" dedi.

DİYARBAKIR'DA YOLA ÇIKILDI

KESK, DİSK, TMMOB, TTB'nin "Torba yasa" tasarısını protesto etmek için Perşembe günü Ankara'da düzenleyeceği yürüyüşe katılmak için Diyarbakır'daki sendika temsilci ve üyeleri yola çıktı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek yürüyüş yapan  emekçiler, "Torba yasa geri çekilsin, esnek ve kuralsız çalışmaya, güvencesizliğe ve taşeronlaşmaya, kadın emeğinin sömürülmesine, çocuk emeğinin sömürülmesine, sigorta biriminin cepten ödenmesine, sürgünlerin yasallaştırılmasına, ödünç memurluk uygulanmasına karşı Ankara'ya yürüyoruz" pankartı açtı.

SGK önünde açıklama yapan KESK MYK Üyesi İlhami Şahbaz, AKP'nin bu güne kadar hazırladığı 'torbalardan' hiç kimsenin fayda görmediğini belirten Şahbaz, "AKP'nin hazırladığı torbadan Hizbullah'a serbestlik, Kürtlere kelepçe, işçilere torba çıktı" dedi.

AKP'nin Kürtleri, Alevileri, Lazları bütün kesimleri dinlemesi gerektiğini dile getiren Şahbaz, "Bu vurdumduymazlık devam ederse AKP'nin kaderi Tunus'taki Bin Ali'yle aynı olacaktır. Bu gün yola çıkarak Meclise gidiyoruz. Bizim taleplerimizi dinlemezlerse Meclisi kuşatacağız" dedi.

MERSİN'DE EYLEM

Mersin'de, KESK, DİSK, TMMOB, TTB'nin yöneticileri ve üyeleri, "Torba yasa"yı protesto etmek için KESK Mersin Şubeler Platformu binası önünde toplandı. "Sefalet ve kölelik belgesi torba yasa tasarısı geri çekilsin" pankartını açın emekçiler, Taşbina'ya kadar yürüyüş yaptı. Genel-İş Şube Başkanı Hüseyin Cömert, 'Torba yasa'nın çıkmaması için mücadele edeceklerini belirterek, herkesin bu yasaya karşı çıkması gerektiğini ifade etti. Cömert, yasanın geri çekilmesini istedi.

GİRESUN DA YOLA ÇIKTI

KESK Basın Yayın Sekreteri Hamide YİĞİT Trabzon Yürüyüş kolunun Giresun basın açıklamasında;"Torba yasa geri çekilsin, esnek ve kuralsız çalışmaya, güvencesizliğe ve taşeronlaşmaya, kadın emeğinin sömürülmesine, çocuk emeğinin sömürülmesine, sigorta piriminin cepten ödenmesine, sürgünlerin yasallaştırılmasına, ödünç memurluk uygulanmasına karşı yürüyoruz" dedi.

"Ankara'ya yürüyoruz" pankartının açıldığı, "AKP yasanı al başına çal" sloganlarının atıldığı eylemde "Torba yasa"nın gelecek neslin önünde büyük bir tehlike olduğunu söyledi. Yürüyüş kolu Giresun Atapark'ta  yapılan basın açıklamanın ardından Ordu, Samsun'a hareket etmek üzere Giresun KESK platformu tarafından alkışlarla uğurlandı. 

EmekDunyasi.Net