Hacettepe Üniversitesinde görevli Eğitim-Sen üyesi 11 kişi hakkında sendikal faaliyetleri dolayısıyla soruşturma açıldığı gerekçesiyle Beytepe Kampüsü'nde basın açıklaması yapmak isteyen Eğitim-Sen üyeleriyle, özel güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı.
Çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrencilerin de destek verdiği farklı üniversitelerden Eğitim-Sen üyesi bir grup, Beytepe Kampüsü'nün girişinde toplandı.
Basın açıklaması için kampüse girmek isteyen gruptakilere üniversitenin özel güvenlik görevlileri izin vermedi. Özel güvenlik görevlileri, basın mensupları ile sendika kimliği olmayanları içeri alamayacaklarını belirterek kampüs girişini kapattı.
Toplu halde içeri girmek istediklerini belirten gruptakilerle özel güvenlik görevlileri arasında arbede oldu. Özel güvenlik görevlileri ile gruptaki bazı kişiler birbirine tekme ve tokat ile vurdu. Arbede sırada güvenlik görevlileri ve gruptakilerden hafif şekilde yaralananlar oldu.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, burada, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, aralarında akademik personelin de bulunduğu sendika üyesi 11 kişi hakkında sendikal faaliyetlerinden dolayı soruşturma açılmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Üniversitelerin birer kışla ve karakola dönüştürüldüğünü savunan Kılıç, şöyle dedi:

“Bağımsız ve özgür bir biçimde toplum için bilgi üretmesi gereken üniversite çalışanlarının Anayasal haklarına yönelik saldırıyı teşhir etmek ve kınamak üzere toplandık. Son zamanlarda öğrenciler ile akademik ve idari personel hakkında açılan soruşturmaların sayısı ve içerdiği iddialar kaygı verici boyutlara ulaştı. Soruşturmaların geri çekilmesini ve yasakçı uygulamalara son verilmesini talep etmiştik. Bu çağrımıza yanıt olarak hiçbir somut adım atılmadığı gibi kaygımızı pekiştiren hukuksuz ve pervasız gelişmelerle karşı karşıyayız. Hacettepe Üniversitesinde olağanüstü hal uygulanıyor. Sendikal faaliyetleri izinsiz olarak nitelemek hukuk dışıdır.”

AA