Kanada’da 16 yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönen Ağrılı Kürt iş insanı Yüksel Kaya’nın Diyarbakır’da açtığı fabrikada üretilen çikolatalar 16 ülkeye ihraç ediliyor.

2 yıl önce Diyarbakır’da kurduğu fabrikadan 16 ülkeye çikolata ihraç etmeyi başaran Kaya, “Tüm dünyaya Kürtlerin ne kadar kaliteli çikolata ürettiğini duyurmak istediğini” ifade ederek, özellikle  Diyarbakır çikolatasının tüm dünyada  tanınmasını istiyor.

‘‘Belirlediğim hedefin sadece  %25’ini gerçekleştirebildim. Daha %75’i gerçekleştirilmeyi bekliyor. Diyarbakırlı kız ve erkeklerin elinden çıkan bu çikolatayı en az 60 ile 70 ülkeye ihraç etmeyi hedefliyorum. Tüm dünyaya Kürtlerin ne kadar iyi çikolata üretebileceğini ispatlamak istiyorum.’’

Yüksel Kaya, Kanada’da yaşadığı mahallenin adı olan ‘Maple’yi çikolatasının markası haline getirmiş. Fabrikasında tam 66 çeşit çikolata üretiliyor. Bir yıl içinde çeşitlerini 120’ye çıkarmayı planlıyor.

Fabrikanın şefi Abdulrahman Kaya ise, şunları söyledi:

“Antep dışında bölgede çikolata imal eden başka fabrika yoktu. Biz de Diyarbakır’da fabrika kurmayı uygun gördük. Bölge halkının fabrikada çalışmasını bu şekilde bizim de halkımıza bir faydamızın dokunmasını istedik.’’

Çikolata fabrikasında çoğunluğu kadın toplam 40 işçi çalışıyor. Çalışanlar fabrikanın kurulmasıyla yaşamlarının daha da “tatlandığını” ifade ediyor.

Diyarbakır’da üretilen çikolatanın, Türkiye genelinde üretilen çikolata markalarıyla rekabet edecek bir kaliteye sahip olduğu belirtiliyor. Yüksel Kaya, ürettiği çikolatayı Ortadoğu’nun birinci markası haline getirmekte kararlı görünüyor.