Divriği ilçesinde bir firma, çalışanına mobbing (psikolojik baskı) uyguladığı gerekçesiyle 12 bin lira manevi tazminat cezasına çarptırıldı.

 

İş sağlığı ve iş güvenliği mühendisi olarak çalışan D.D, iş yeri hakkında ''baskı ve yıldırma'' suçlamalarıyla Divriği Asliye Hukuk Mahkemesi'ne tazminat davası açtı. D.D, eski mesai arkadaşıyla görüştüğü için kendisine baskı uygulandığını ileri sürdü.

 

Mahkeme, çalışanın ''psikolojik şiddete maruz kaldığına'' karar vererek, firmayı 12 bin lira manevi tazminat cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca, mahkeme masraflarının da firma tarafından karşılanmasına hükmetti. Firmanın, mahkeme kararını temyize götürdüğü bildirildi.

 

Mobbing ile Mücadele Derneği (Mobbingder) Başkanı Hüseyin Gün de, Divriği Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını yerinde bulduklarını ve baskıya uğrayanlara örnek teşkil etmesini beklediklerini ifade etti.

 

Gün, 12 bin liralık manevi tazminata dikkati çekerek, ''Bir akademisyenin kazandığı 20 bin liralık tazminattan sonra parasal anlamda ikinci en büyük tazminat söz konusu. Türkiye'nin her tarafından mobbing davalarıyla ilgili müjdeli haberler alıyoruz'' dedi.

 

Mobbingi hem yasal boyutta hem de görsel ve yazılı basında gündeme getirmek için mücadele verdiklerini dile getiren Gün, ''Türkiye bu konuda dünyaya örnek olabilecek çalışmalar yapmaya başladı. Mobbingle ilgili yakında kamu spotlarını göreceğiz. Yine hizmet içi eğitimler olacak. Yakın tarihte mobbing merkezi kuruldu. Çok güzel gelişmeler yaşanıyor'' şeklinde konuştu.

 

Gün, mobbinge uğrayanlara cesur olmalarını, uzman desteğiyle yasal yollardan haklarını aramalarını ve sonuna kadar mücadele etmelerini önerdi.