DİSK Genel Kurulu 10-12 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek. DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin son yapılan genel seçimlerde CHP'den milletvekili seçilmesi sonrası koltuğun boş kaldığı DİSK'te genel başkanlığa uzun bir süredir DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün vekalet ediyordu. Yarın başlayacak ve 3 gün sürecek olan Genel Kurul'da DİSK'i temsil edecek yeni Genel Başkan seçilecek.

 

DİSK'te genel başkanlık seçimi için tek adayın ismi geçerken, Genel Başkanlığa aday olacak Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Genel Başkanı Erol Ekici'nin, Genel Sekreter olarak ise Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu'na listede yer vermesi bekleniyor. DİSK Genel Kurulu'nda genel başkan adaylığı için bağımsız adayın çıkması ise beklenmiyor. 

 

DİSK Genel Kurulu'na, 12 Eylül darbesine zemin oluşturan en önemli eylemlerden biri olan 1 Mayıs 1977 Katliamı'nda yaşamını yitiren işçilerin yakınları, tutuklulukları devam eden muhalif gazetecilerin aileleri ve siyasi iktidarı eleştirdikleri için işlerinden çıkartılan basın emekçileri de onur konuğu olarak katılacak.

 

Öte yandan, dünyanın farklı ülkelerinden sendika yöneticileri ve uluslararası sendikal örgütlerin temsilcileri de DİSK 14. Genel Kurulu'na katılmak üzere İstanbul'a geliyor.

DİSK'in 45. kuruluş yıldönümünde Kongre'de olacak farklı ülkelerden 45 sendika temsilcisi konuktan bazıları şöyle:

 

"Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Lutterbach, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreter Vekili Patrick Itshbert, Filistin Sendikalar Konfederasyonu (PGFTU) Genel Başkanı Shaher Saed, Kıbrıs Dev-İş Genel Sekreteri Hasan Felek, Kıbrıs PEO Sendikası Genel Sekreteri Hristos Tombazos ve AB Türkiye Karma İstişare Komitesi İşçi Grubu Sözcüsü Annie Van Wezel."

 

Genel Kurul'a katılacak uluslararası heyet aynı zamanda "Uluslar arası Sendikalar Hareketin İmkan ve Sorunları" başlığıyla düzenlenecek olan uluslararası panelde kriz karşısında sendikaların ve işçilerin durumunu tartışacaklar. (cumhuriyet)