DİSK'e bağlı yüzlerce işçi 'Torba Yasa'ya karşı Şişli'den Taksim'e yürüdü. Gezi Parkı'nı dolduran yüzlerce işçi, "AKP torbaya, işçiler iktidara" dedi.

İSTANBUL- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 'Torba Yasa'ya karşı yürüyüş düzenledi. Türk-İş, KESK, TMMOB ve siyasi partilerin de katıldığı yürüyüş, Şişli'de bulunan genel merkez önünden başladı. Yürüyüşün ardından Taksim Gezi Parkı'nda yüzlerce kişinin katılımıyla bir açıklama yapıldı.

"Gün gelecek devran dönecek AKP işçiye hesap verecek", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Gelecek torbayı emekçiler delecek", "AKP çuvala, işçi iktidara" sloganlarının atıldığı yürüyüşün sonunda DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi bir açıklama yaptı.

AKP'nin işsizlikle mücadele etmek, sosyal güvenlik sistemini ayakta tutmak gibi bir derdinin olmadığını, hükümetin derdinin sermayeye yeni kar alanları açmak ve onları daha besili hale getirmek olduğunu söyleyen Çelebi, "AKP, işçi ve emekçilerin haklarını budamanın yolunu, toplumun geniş kesimlerinin beklentileri ile işçi gasplarını aynı yasaya koyarak arıyor" dedi.

Yasanın çıkması durumunda stajyerlik sömürüsünün katlanarak artacağını, deneme sürelerinin 4 aya çıkacağını ve stajyerlerle çırakların ücretlerinin düşeceğini vurgulayan Çelebi, böylesi bir durumda onların asgari ücretleri dikkate alınarak kayıt dışı çalıştırılan yüz binlerce genç işçinin ücretlerinin de bundan etkileneceğinin altını çizdi.

DİSK Başkanı, Torba Yasa'da sermayedarların İşsizlik Fonundan her yeni aldıkları işçi için teşvik alacağını ve sosyal güvenlik sistemine katkı vermekten muaf tutulacaklarını belirtti, şirketlerden alınan vergilerdeki indirimlere de olağanca hızıyla devam edildiğini dile getirdi.

On binlerce belediye işçisinin taşra teşkilatlarına sürgüne gönderileceğini hatırlatan Süleyman Çelebi, "Turizm sektöründe ise denkleştirme süresi dört aya çıkacak, fazla mesaiden kaynaklı hak gaspları artacak, engelliler çalışma yaşamından tecrit edilecek, işyeri denetimleri bakanlık memurlarına devredilerek yandaşlar için daha fazla kuralsızlığa göz yumulacak" dedi.

Süleyman Çelebi, şunları söyledi: "Hükümete sesleniyoruz. Yasadan emek alanı ile ilgili düzenlemeleri derhal çıkartın. Torbayı ayıklayın. Bu kirli oyundan vazgeçin."

Türk-İş Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Bayındık, "Torba Yasası, açlık işsizlik demek işçilerin ekmeğinin parçalanması ve güvencesizlik demek. İşçi sınıfının haykırma zamanı artık gelmiştir" dedi.

ETHA