DİSK üyeleri sabah saatlerinde Galatasaray Lisesi'nin önünde bir araya geldi. "ILO Sözleşmeleri uygulansın" yazılı pankart taşıyan işçiler, Taksim Meydanı'na yürüdü.

 

Meydanda açıklama yapan DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Meclis Genel Kurulu'na sevk edilen Toplu İlişkiler Yasa Tasarısı'nın 12 Eylül yasalarının da gerisinde olduğunu belirtti.

 

'12 SENDİKA TİS YAPAMAYACAK'

Yeni yasanın işkolu, işletme-işyeri barajlarını devam ettirdiğini belirten Küçükosmaoğlu, "Grev hakkının sınırlandırılması ve yasaklar genişletilerek korunmaktadır. Toplu iş sözleşmesi prosedürü bürokratik, devlet müdahalesi biçiminde devam etmektedir" dedi.

 

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, yasa tasarısına ilişkin şu eleştirilerde bulundu: "Üyelikte ve istifada noter şartı devam etmekte, bir yıl süre sonrasında e-devlet üzerinden üyelikten getirilmektedir. Yapılan değişiklik sonucu DİSK'e bağlı 3, TÜRK-İş'e bağlı 7, Hak-İş'e bağlı 2 ve toplamda 12 sendika toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kaybetmektedir. Yıllardan beri binlerce işçi adına toplu iş sözleşmesi yapan 12 sendikanın sözleşme yapma hakkı ortadan kaldırılmaktadır."

 

Yasa tasarısı için, "Bu olsa olsa AKP'nin 'ileri demokrasi' anlayışının gerektirdiği despotik-totaliter-faşizan hukuk anlayışıdır" diyen Küçükosmanoğlu, "Bu kanun tasarısı aynı zamanda, mücadele deneyimi ve geleneği ile güvencesiz çalışma koşullarına, işçi sınıfının kazanılmış haklarına kararlı bir şekilde sahip çıkan DİSK'e yönelik bir tehdit niteliğindedir" dedi.

 

Yasa tasarısına karşı mücadele edeceklerini belirten Küçükosmanoğlu, son olarak şunları söyledi: "DİSK'i etkisiz hale getirmeyi hayal edenler işçi sınıfının örgütlenme tarihinden habersizdirler. Bunu onlara hatırlatmak da bizim görevimizdir. Sendikal mücadele tarihi yasalarla değil yasaklara karşı mücadele ile inşa edilmiştir. Sendikalar gerçek yetkisini örgütlü gücünden alır. Örgütlü gücümüzü ve mücadele azmimizi barajlara sığdırmak isteyenler, o barajların altında kalacaklardır."

 

Küçükosmanoğlu'nun ardında DİSK eski Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi söz aldı. Çelebi, yasa tasarısının grev ve örgütlenme yasaklarıyla dolu olduğunu belirterek, Meclis'te muhalefet edeceklerini belirtti. (anf)