DİSK, KESK, TMMOB ve TTB "Barışa dair tüm eylemler yaşamsaldır" diyerek herkesi 1 Eylül Barış Günü'nde illerdeki barış eylemlerine katılmaya çağırdı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) 1 Eylül Barış Günü’nde alanlara çıkmak için çağrı yaptı.

"BARIŞ GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN DİYEBİLİYOR MUYUZ?

“1 Eylül 2015 Türkiye'sinde Barış Günü'nde Barış Gününüz kutlu olsun diyebiliyor muyuz?” diye sorulan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB imzalı açıklamada yeniden başlayan çatışmalarla birlikte Barış Günü’ne girdiğimiz hatırlatıldı.

Suriye ve Irak’ta süren savaşların ve yarattığın yıkımların hatırlatıldığı açıklamada “En tepedeki demokrasi tanımaz, iktidar saplantılı akıl, Suriye'deki savaşa nasıl benzin döktüyse, ülkemizde de çatışmaları başlatıp büyüterek, kan ve gözyaşı üzerinden iktidarını sürdürmeye çalışıyor” dendi.

"BU BİZİM SAVAŞIMIZ DEĞİL"

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “400 vekil verin bu iş huzur içinde çözülsün” sözlerine vurguyla 7 Haziran seçimleri sonrasıyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Huzuru ve istikrarı 400 vekil şartına bağlayanlar, istediklerini alamayınca zor kullanmaya başladılar! Son yıllarda tüm ülkeye iyi gelen çatışmasızlık bitirildi. Ülkenin en güzel gençleri Suruç'ta katlettirildi. Silopi, Tatvan, Nusaybin, Lice, Silvan, Varto'da büyük çatışmalar yaşandı, ortalık kan gölüne döndü. Hastaneler, sağlık çalışanları saldırıya uğradı, aciller dahil sağlık hizmetlerine erişim sağlanamadı.

“Bu savaş bizim savaşımız değil, savaşa mecbur olan AKP'nin ve halka rağmen yönetim darbesi yaparak anayasal suç işleyen Saray'ın savaşıdır.

"ŞİDDET POLİTİKALARI TERK EDİLMELİ"

“Bu çılgınlıkta ısrar etmek ülkemizi çıkmaz bir felakete sürükleyecek, halklarımızı hedef haline getirecektir. Ortadoğu iç savaşlarla, etnik ve dini boğazlaşmalarla debelenirken, Türkiye de bu kaosun parçası olarak Reyhanlı'da, Roboski'de, Suruç'ta yaşanılanlar gibi daha büyük acılarla yüz yüze kalacaktır.”

Kürt sorununa dair savaş ve şiddet odaklı tüm politikaların terk edilmesi istenen açıklamada “Barışa dair tüm çabalar, eylemler yaşamsaldır” dendi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Eylül Barış Günü’nde barışa ses vermek için herkes bulundukları illerdeki barış eylemlerine katılmaya çağırdı. (Bianet)