DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına ilişkin DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’un ortak kararını açıkladı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB genel merkezlerinin ortak yaptığı görüşmeden yine Taksim ısrarı çıktı. Sendikaların, siyasi partilerin ve işçilerin, emekçilerin haklarına yönelik saldırılar, savaş koşulları ve hükümetin demokratik hak ve özgürlüklere yönelik artan baskıları karşısında 2016 1 Mayısının kitlesel ve güçlü kutlanmasının önemine dair yaptığı tüm açıklamalara karşın, 4 kurum adına yapılan ortak açıklamada “Taksim’de kutlayacağız” dendi.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin aldıkları ortak kararı İstanbul Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’nde düzenledikleri basın toplantısı ile duyurdu.

Konfederasyonların İstanbul’da 1 Mayıs’ı Taksim’e sıkıştırmasına karşı başka bir alanda ya da alanlarda kutlanması için girişimlerin sürdürüldüğü, bu girişimlerin sonuç vermemesi halinde farklı konfederasyonlara bağlı kimi sendikaların ayrı bir 1 Mayıs için girişimde bulunacağı bildirildi.

DİSK Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısında ortak açıklamayı okuyan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Ülke tarihinin en ağır saldırılarını yaşıyoruz. Köle ticareti yasal hale getirilmeye çalışılıyor. İş güvencesi ortadan kaldırılmak isteniyor. İşçilere taşerondan da güvencesiz sözleşmeli statü dayatılıyor. İş cinayetleri katliam boyutuna varmış durumda” dedi. Türkiye'de totaliter ve otoriter yeni bir rejimin inşası her geçen gün arttığına işaret eden Beko, “İçte ve dışta savaş politikalarına itiraz edenler her tarafta savaşa biat ettirilmek isteniyor” dedi.

TAKSİM İLK TERCİH

1 Mayıs'ta barış, demokrasi, birlik talebini yineleyeceklerini söyleyen Beko,“1 Mayıs  kutlamalarını başta İstanbul Taksim olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında alanlarda olacağımızı ilan ediyoruz. 1 Mayıs alanı konusunda hükümet uluslararası mahkemelerin kararını ve anayasayı ihlal ediyor” diyerek ilk tercihlerinin Taksim olduğunu açıkladı. Taksime çağrı yapmanın suç olmadığını ifade eden Beko, "Bu konuda girişimler yapılacaktır. Bu süreç beraber ortak akılla ortak emekle örgütlenecektir" dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ile görüşeceklerini açıklayan Beko, sonuç alınamaması halinde İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüşeceklerini ifade etti. Beko, görüşmelerden sonuç alınamaması halinde değerlendirme yapacaklarını aktardı.