İSTANBUL- Avrupa Eylem Günü dolayısıyla 36 ülkede 80 sendika, iş ve istihdam talebiyle, kemer sıkma politikalarına karşı aynı saatte sokağa çıktı. Eş zamanlı yapılan eylemlerin İstanbul ayağında DİSK, Taksim Gezi Parkı'ndan Almanya Başkonsolosluğu'na yürüyüş düzenledi.

 

"Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Milyonlar aç, milyonlar işsiz, işte kapitalist düzeniniz" sloganlarıyla yapılan yürüyüşe, Türk-İş'e bağlı bazı sendikaların oluşturduğu Sendikal Güç Birliği de destek verdi.

 

Yürüyüşün ardından açıklama yapan DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Avrupa liderler zirvesinin Brüksel'de yapılacağını hatırlatarak, "Krizi bahane göstererek ücretleri düşürmek ve sosyal harcamaları kısıtlamak için planlar yapılacak. Avrupa'yı yönetenler Avrupa ülkelerini işçiler için bir cehenneme çevirirken Avrupalı işçiler bu duruma sessiz kalmıyor" şeklinde konuştu.

 

Avrupa Sendikal Eylem Günü kapsamında Avrupa'daki sendikaların taleplerini desteklediklerini, hem de Türkiye'deki işçilere yönelik saldırılara karşı çıktıklarını ifade eden Küçükosmanoğlu, "İstihdam raporları gösteriyor ki işsizlik, özellikle gençler arasında yeni bir rekora doğru gidiyor. Birçok ülkede iki gençten biri işsiz. 115 milyon kişi, yani toplam nüfusun yüzde 23'ü, yoksulluk ve toplumsal dışlanma tehdidi altında, eşitsizlikler gittikçe derinleşiyor" dedi.

 

Avrupa'da da sosyal güvenlik sisteminin tasfiye edildiğini, krizin bedelinin işçilere ödetilmeye çalışıldığını belirten Küçükosmanoğlu, Türkiye'de de AKP'nin akla, mantığa, vicdana aykırı ne kadar uygulama varsa hepsini yasalaştırmak istediğini, ancak işçilerin emeğine, geleceğine yönelik saldırı hazırlığında olanların karşılarında DİSK'i bulacaklarını vurguladı.

 

Küçükosmanoğlu şöyle konuştu: "İstanbul'dan sesleniyoruz. Herkese insan onuruna yakışır yaşama ve çalışma hakkı istiyoruz. ILO sözleşmelerine uygun bir sendika yasası istiyoruz. Hükümeti yakın tarihe bakmaya davet ediyoruz. Türkiye işçi sınıfının 15-16 Haziran 1970'de benzer bir saldırıyı nasıl püskürttüğünü öğrensinler."