AKP’nin toplu sözleşme görüşmelerindeki zam önerisini protesto etmek için bugün Türkiye genelinde greve giden emekçiler başta Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır olmak üzere çok sayıda kentte sokaklara çıktı. Onbinlere emekçi, AKP’nin anti-sosyal politikalarını protesto etti.

 

ANKARA

Ziya Gökalp ve Ulus Tren Garı önünde toplanan KESK’e bağlı sendikalar, Çankaya Belediyesi önünde buluştu buradan tekrar Kızılay’a yürüdü. Tren Garı güzergahından yürüyen grubun yürüyüşüne izin vermeyen polis, grubu abluka altına aldı. Grup bir süre sonra Sıhhiye Metro altından geçerek yürüyüşüne devam etti. CHP’li milletvekillerinin, HDK yürütme konseyi üyelerinin, TOGO işçilerinin, birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin de katıldığı mitingde, sık sık “AKP’den hesabı emekçiler soracak”, “Sadaka değil toplu sözleşme” sloganları atıldı.

 

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul yaptığı açıklamada, iktidarının, çıkardığı Teşvik Yasası ile bütçeyi sermayeye peşkeş çektiği ifade etti. 12 Eylül Referandumu öncesinde kamu emekçilerine, “artık sizler de toplu sözleşme yapacaksınız, haklarınızı koruyacaksınız” diyenlerin sözlerinde durmadığını söyledi.

 

Görüşmenin son gününde hükümetin, sadaka teklifine birkaç kuruş daha ekleyerek 2012 teklifini yüzde 3,5+ 4, 2013 teklifini de yüzde3+3 yenilediğini hatırlatan Tombul, bunun ancak günden bir simit parasına denk geldiğini ve maaşlarında aylık olarak ortalama 45-50 artış öngören teklifiyle hükümetin emeklilere verdiği değeri gösterdiğini söyledi.

 

Tombul, “Şimdi ‘dağ fare bile doğurmadı’ diye sitem edenlere sormak gerekiyor. Ne oldu, yüzde yarımlık artışlardan sonra dağ fare doğurdu mu? 4688 sayılı yasanın grevsiz ve toplu sözleşmesiz çıkması için hükümete koltuk değneği olmanıza değdi mi? Gücünüzü kamu emekçilerinden almak yerine sırtınızı iktidara yaslamanıza değdi mi?” diye konuştu. Tombul, “Dağ fare doğurdu yalanlarından bıktık” dedi.

 

Tombul emekçi memurların taleplerini kısaca şöyle özetledi: “Grev hakkı, insanca yaşanabilir bir ücret, kamuda sözleşmeli-taşeronun çalışmanın kaldırılmasını, ücretlerden vergi kesintilerinin azaltılmasını ve sendikalar üzerindeki baskıların kaldırılmasını istiyoruz.”

 

Türk Kamu Sen’e bağlı sendikalar ise, Abdi İpekçi Parkı’nda miting yaptılar.

 

İSTANBUL

Avrupa yakasında greve katılan onbinlerce emekçi işyerleri önünde yaptıkları açıklamanın ardından Çapa'da bir araya geldi. Onbinlerce emekçi, KESK tarafından açılan "Grevli toplu sözleşme, insanca yaşayacak bir ücret, güvenceli istihdam, ek ödemeler emekliye yansıtılsın, ücretlerimiz vergi artışında yansıtılsın, kadın emekçiler pozitif ayrımcılık, baskılar son bulsun istiyoruz" yazılı ana pankartın arkasında, Beyazıt Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kamu emekçilerinin eylemine çok sayıda sendikanın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve örgüt üyesi de destek veriyor.

 

HDK üyeleri tarafından "Emekçilerin birliği halkların kardeşliği" pankartı açılırken, yürüyüşün önünde KESK Genel Başkanı Lami Özgen, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu da yer aldı. "Grevli toplu sözleşme istiyoruz", "Kamu emekçisi köle değildir", "Zengine aslan yemi emekçiye kuş yemi" dövizleri açın onbinlerce emekçi, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla Beyazıt Meydanı'na doğru yürüyüdüler.

 

Anadolu yakasında işlerini bırakan kamu emekçileri de saat 11.00'den itibaren Sirkeci Garı önünde toplanmaya başladı. Çok sayıda emekçi, Anadolu yakasından vapurlarla Eminönü'ne gelirken, Sirkeci Garı önünde toplanan binlerce emekçi, "Baskılar son bulsun", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" pankartları açarak, Beyazıt Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Sirkeci kolu yürüyüşünde çok sayıda sendikanın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyesi de emekçilerinin yürüyüşüne katılarak, destek veriyor. "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Direne direne kazanacağız", "Faşizme karşı omuz omuza" slogan atan binlerce emekçinin Beyazıt Meydanı'na doğru yürüyüşü devam ediyor.

 

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da iş bırakan emekçiler kentin 4 ayrı noktasında bir araya gelerek Dağkağı Meydanı'na yürümek istedi. Ofis Semti'nde bulunan Eğitim Sen binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP, ESP, TKP ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu yüzlerce emekçi, Dağkapı Meydanı'na doğru yürümek istedi. Emekçilerin yürüyüşüne izin vermeyen polis, kitlenin önüne barikat kurdu. Emekçiler, polis engelini alkış zılgıt ve sloganlarla protesto etti. Uzun bir süre polis barikatı önünde bekleyen kitlenin geçişine izin verilmezken, yapılan görüşmeler de sonuç vermedi. Engellemenin ardından polisin barikatı kaldırması ile Dağkapı Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen emekçilere polis askeri lojmanların önünde gaz bombaları ile müdahale etti. Kısa süre yaşanan arbedenin ardından emekçiler yürüyüşlerine devam etti. Büyükşehir Belediyesi güzergahından yürüyen emekçilere polis ikinci kez gaz bombası ile müdahale etti. Müdahalenin ardından emekçiler yürüyüşlerine devam ederek, Dağkapı Meydanı'na varmayı başardı.

 

ADANA

Adana'da greve giden emekçiler, çeşitli ilçelerde bulunan sendika temsilcilikleri önünde bir araya gelerek 5 Ocak Meydanı'na akın etti. Emekçiler daha sonra, "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları ile alkış ve zılgıtlar eşliğinde İnönü Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. İnönü Parkı'nın bulunduğu caddeyi trafiğe kapatan on binlerce emekçi davul zurna eşliğinde halay çekti. Ardından konuşmalar başladı. Eğitim İş Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, Türkiye'deki tüm emekçilerin dayanışma içerisinde omuz omuza alanlara aktığını belirterek, dayanışmanın daha da yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaptı. KESK Dönem Sözcüsü Kamuran Karaca da, emekçilerin AKP iktidarının oyunlarını bozarak, haksızlıklara karşı geleceklerini ve bundan böyle seslerini daha da yükselteceklerini vurgulayarak, "2012 Türkiye'sinde bizi hamal olarak görenlere ve onurlu duruşumuzu görmezden gelenlere en iyi cevabı vermek için alanlara çıktık" dedi. Karaca, emekçilerin tüm Türkiye'de hayatı durdurduğunu ve tüm engelleri kararlılıkla aşacaklarını vurguladı. Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi Kamil Köse ise, haksızlıkların, hukuksuzlukların ve alın terlerini çalanların karşısında olduklarını belirti. Emekçilerin bir kısmı yapılan konuşmaların ardından oturma eylemi yaptı. Ardından çalınan davul ve zurna eşliğinde halay çekti.

 

İZMİR

Basmane Fuar kapısında on binlerce kamu emekçisi, "Dilenenler Değil, Direnenler Kazanacak", "İnsanca Yaşam, Güvenli Gelecek İstiyoruz", "Bu İşyerinde Grev Var" yazan pankartlar eşliğinde Konak Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında AKP aleyhine atılan sloganlar susmazken, işyerinden izin alamadığı için eyleme katılamayan tekstil işçilerinin, 'Haklı mücadelenizi destekliyoruz, direne direne kazanacağız" yazan konfetileri işyerlerinin camlarından yürüyüş kortejine atması dikkat çekti.

 

Greve kamu emekçilerinin yanı sıra DİSK, TMMOB, imam hatip lisesi yapılmak istenen 23 Nisan İlköğretim Okulu öğrenci ve velilerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti destekledi. İlk kez Konak Meydanı'nın bu yoğunlukta dolması nedeniyle polisin kurduğu barikat bir süre sonra işlevini kaybedince polis tarafından kaldırıldı.

 

Konak Meydanı'nda kitleye hitaben bir konuşma yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, AKP hükümetinin dayatmalarına karşı alanlara çıktıklarını belirterek, "Grevsiz toplu sözleşme, toplu sözleşmesiz sendika olmaz diyenler, bugün Türkiye'nin dört bir yanında kuma emekçileri olarak, sadece kendisi için değil, insanca yaşamı hak eden herkes için grevdeyiz" dedi.

 

Yaptıkları 'haklı' eylemde yalnız olmadıklarının altını çizen Sağlam, işçilerin, sendikaların, mimar ve mühendislerin de kendilerine destek olduğunu söyledi.

 

Sağlam AKP hükümetinin 'gerici' politikalarına karşı taleplerini sıralayarak, grevli-toplu sözleşme hakkını içeren yasa, insanca yaşayacak ücret, güvenceli istihdam, tüm ek ödemelerin emekli aylığına yansıtılması, ücretlerin vergi dilim artışından etkilenmemesinin sağlanması, kamu emekçisi kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanması ve sendikalara yönelik baskıların son bulması olduğunu ifade etti.

 

Açıklamanın ardından türküler eşliğinde halaylar çekildi. (ANF)