Orhun Çoban / Denizli

Denizli Basma Sanayi Fabrikası'nın (DEBA) üç yıl önce üretimini durdurmasıyla 10 aylık maaş ve ortalama 30'ar yıllık kıdem tazminatlarını alamadan kapı önüne konan ve her pazar DEBA işvereni Esat Sivri'nin evi önünde hak arayışlarını sürdüren işçilere polis müdahale etti, 22 işçi gözaltına alındı.

Polisin yaka paça gözaltına aldığı 22 işçi, Denizli Servergazi hastanesinde sağlık kontrolüne götürüldüler. Telefonla bilgi aldığımız gözaltındaki işçilerden Nejdet Elver şunları kaydetti:

"Her pazar olduğu gibi yine Esat Sivri'nin evi önünde pankartlarımızla, dövizlerimizle adalet nöbeti tutmak için toplandık. Daha evvel de ‘burası haricinde istediğiniz her yerde eylem yapabilirsiniz’ diye uyaran polislerle gerginlik yaşandı. Israrla muhatabımız Esat Sivri ve burada eylem yapacağız dedik. Bunun üzerine polisler bizi yaka paça gözaltına aldılar. Şu an sağlık kontrolüne getirildik"

DEVAM EDECEĞİZ

Gözaltına alınan DEBA işçileri saat 17.00 sıraları serbest bırakıldılar. İşçiler bu baskılarının kendilerini yıldıramayacağını, önümüzdeki pazar ve her pazar Esat Sivri'nin evinin önünde oturma eylemi yapmaya devam edeceklerini söyleyerek, "Valiliğin bize yönelik bu kararının altında işverenlerin büyük bir baskısı olduğunu düşünüyoruz. Ne demek, ‘burada eylem yapmayın nerede yaparsanız yapın?’ Esat Sivri'nin evinin önünde olağanüstü hal mi ilan edildi? Valilik bu tavrıyla suç işlediğinin farkında mı? Biz yasal haklarımızı istiyoruz. Biz yasanın uygulanmasını istiyoruz? Biz kanunları yapanların kendi kanunlarına uymalarını istiyoruz. Bunları istemek ne zamandan beri suç oldu? Bizleri gözaltına alarak, para cezası yazmakla tehdit ederek yıldıracaklarını mı zannediyorlar? Biz üç yıldır direniyoruz, hakkımızı alana kadar da direneceğiz" dediler.

DEBA işçilerinin gözaltına alınmasını protesto etmek ve işçileri desteklemek için ÖDP ve EMEP il yöneticileri emniyet müdürlüğü binasından ayrılmadılar. İşçileri desteklemeye TGB'li gençler de geldi.

Esat Sivri'nin Çamlık'ta bulunan evi önünde her Pazar adalet nöbeti tutan işçiler, 10 aylık maaş ve ortalama 30'ar yıllık kıdem tazminatlarını istiyor. 3 yıl evvel hukuki süreci kazanmalarına rağmen hiç bir sonuç alamayan DEBA işçileri, Denizli'nin yanı sıra İstanbul, İzmir ve Ankara'da Esat Sivri ve İş Bankası'na karşı çeşitli eylemler düzenlediler.