KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası’na (BTS) ve Kamu-Sen’e bağlı Türk Ulaşım Sendikası’na üye emekçiler, Türkiye Demiryollarının Serbestleştirilmesi adı verilen özelleştirme yasa tasarısının geri çekilmesi amacıyla 16 Nisan’ın ilk saatleriyle beraber Türkiye çapında bir günlük greve çıktı.

31 Mart 2013- 3 Nisan 2013 tarihleri arasında Türkiye’nin 6 ayrı noktasından 4 gün yürüyerek Ankara’da TBMM önünde eylem yapan emekçiler, iktidarın seslerini dikkate almaması üzerine grev kararı aldı.

Grevin uygulanmasının ardından Türkiye’nin dört bir yanında gece yarısı itibarı ile tren seferleri durdu. Tren garlarında toplanan emekçiler “Demiryolu halkındır satılamaz, direne direne kazanacağız, demiryolu yasası geri çekilsin” sloganları atarak grevi başlattı.

“HEDEF, DEMİRYOLU HİZMETİNİ TİCARİLEŞTİRMEK”

İzmir’de de, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi çalışanlar, Demiryolları Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi istemiyle, bir gün süreyle iş bıraktı.

Türkiye’de demiryollarının serbestleştirilmesini öngören yasa tasarısı TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’ndan geçti, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere gündeme alındı. Çıkarılmaya çalışılan bu yasa ile demiryollarının özelleştirileceğini, devlet tekelinin kaldırılacağını belirten ve İzmir’de de iş bırakan BTS üyesi yaklaşık 50 kişi, Basmane Garı’nda toplanarak yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

Burada bir açıklama yapan BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar, "Bu yasa tasarısı dünyada uygulanan neoliberal politikaların demiryollarımıza yansıtılmasıdır. Demiryolu trafik güvenliğinin zaafa uğratılarak kazaların artması, güvencesiz, esnek ve kuralsız bir iş yaşamının, kayıt dışı sektörün özendirilmesi, işsizliğin artması, işçi ücretlerinin düşmesi, işçi sağlığı ve güvenliğinin maliyet olarak değerlendirilmesi, kar etmenin ana hedef olması, kamu hizmetinin ortadan kaldırılarak yurttaşların müşteri olarak görülmesi, parası olanın ulaşım hakkının olması şeklinde olmaktadır. En önemli hedefleri, demiryolu hizmetini, kamu hizmeti olmaktan çıkararak ticarileştirmektedir. Daha sonra da taşeronlaşmanın, yani ucuz ve güvencesiz işgücü kullanımının önünü açacaklar" dedi. (Bugün, Sendika.org)