Denizli'de 3 yıldır alamadıkları 10 aylık maaş ve kıdem tazminatları için bir yıldan uzun süredir mücadele eden Denizli Basma Sanayii (DEBA) işçileri, kapanan DEBA fabrikası önünde direniyor.

İşçiler, üzerlerine giydikleri "İş Bankası- Esat Sivri El Ele, Bizim Haklarımız Nerede?" yazılı önlükler ve yol kenarında açtıkları pankartlarla DEBA fabrikası önünde eylem yaptı. Denizli Emniyeti'nin panzerler ve TOMA'larla beklediği eyleme ÖDP ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) destek verirken, sık sık "Her yer direniş her yer DEBA”, “Direne direne kazanacağız" sloganları ve alkışlar eşliğinde halaylar çekildi.

İşçiler adına konuşma yapan Ömer Atılgan, kendilerini yalnız bırakmayan sınıf dostlarına teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi; "Kardeşler, dün burada herkes, biz dahi bir şeylere inanmadan yürüyorduk. Çünkü bizi susturmak isteyen, üstümüzden copu biber gazını eksik etmeyen, bizleri adalet, barış ve özgürlükten yoksun bırakmak isteyenler haklarımıza engel olmak istediler. Bizler direnişe başlayana dek haklarımızı sahiplenemedik. Şimdi Denizli ve tüm insanım diyenlerin vicdanında DEBA işçilerinin haklarının gasp edildiği benimsendi. Çünkü biz burada namussuzluk yapmıyoruz, namussuzluk yapanlara karşı çıkıyoruz. Yıllarca bu fabrikada üretim yaptık bu ülkenin ihracatına katkı koyduk, Esat Sivri'nin torunları olmak üzere zenginlere varlık üzerinde varlık kazandırdık ama bugün kapının önüne konulduk. Bugün Esat Sivri ve İş Bankası'na neden bu işçileri kandırdınız diye soran yok. İçimize bastığımız öfkeyi akıl ve bilinçle birleştirerek alanlara çıktık ve neredeyse bir buçuk yıldır direniyoruz. Bundan sonra Esat Sivri de İş Bankası da bizden korkmalılar, biz bugüne kadar birçok şeyi öğrendik. Namusludur denilen insanların nasıl ahlaksızlık yaptığını gördük. Kazanılmış haklarımızın elimizden nasıl alındığını gördük. Şimdi diyoruz ki bizi bu ülkede adaleti kazanmamıza rağmen kim savunacak? Adalet güçlüden yana mı, bunu bir kez daha soruyoruz. Gerekirse bedenlerimizi bu fabrikaya yatıracağız. Şimdi sermaye nasıl küreselse emeğin de küresel mücadelesi doğrultusunda harekete geçtik. 16 ülkeden 25 tane sendika önderi, hem İngilizce hem Türkçe olmak üzere DEBA işçileriyle dayanışma içinde olacaklarını dile getirdiler. Türkiye'de üç tane sendikaya mektup gönderdik; buradaki mücadeleyi anlattık. Burada yapılacak her hareket DEBA işçilerinin ve Türkiye İşçi sınıfının mücadelesine katkı olacağını dile getirdik."

HAKLI OLMAK YETMİYOR!

Ömer Atılgan, meseleyi bakanlarla da konuştuklarını, ama "haklısınız"dan başka bir tepki alamadıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü; "Öte yandan bizler, AKP'nin genel başkan yardımcısının Denizli ziyaretinde bu meseleleri anlattık, bize haklısınız dediler. İyi de bize hiç kimse haksızsın demiyor zaten ve haklı olmak mücadeleyi çözmeye yetmiyor dedik. Şimdi onların düşündükleri şu; onlar üç beş kişi kaldılar zaten, yakında sönümlenirler. Tarih bir kez daha sınıf mücadelesinin kazanımıyla işçilerin haklı mücadelesini yazacak. Biz, burada her gün süren nöbetimizi devam edeceğiz. Her Pazar saat:17.00'da bu fabrika önünde hep birlikte direneceğiz. Haklarımızı bizi gasp edenlerden söke söke alacağız."

ÖDAYANIŞMA KONSERİ

İşçiler adına konuşan Ömer Atılgan; Özgürlük ve Dayanışma Partisi Denizli İl Örgütü'nün 4 Haziran'da Grup Yolcu müzik grubunun katılımıyla düzenleyeceği "DEBA İşçileriyle Dayanışma Gecesi"nde olacaklarını söyledi. (Orhun Çoban / Denizli)