Kapısına kilit vurulan Denizli Basma Fabrikası (DEBA) işçileri sendika öncülüğünde her Pazar Denizli'de bir eylem düzenliyor.

 

Bu haftaki eylemleri, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Siyasi parti başkanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Denizli milletvekillerine aynı içerikte bir mektup yollayarak sorunlarının duyurulmasını sağlamaktı.

 

Hazırlanan mektubu DEBA çalışanı bir işçinin çocuğu okudu. Sonra mektuplar Denizli postanesinden yetkililere gönderildi.

Mektupta dile getirilenler şöyle:

 

Ben Denizli’de kurulu DEBA’da 22 yıl 3 ay 21 gün çalıştıktan sonra işveren tarafından bildirimsiz olarak işten çıkarıldım. Benim durumunda 285 kişi var.

 

İşveren 11 aylık ücretimi, 22 yıl 3 ay 21 günlük kıdem tazminatımı ve ihbar tazminatımı ödemedi. Bu haklarımı hukuk yoluyla almak için dava açtım ve mahkeme lehime karar verdi.

 

Bu karara istinaden haklarımı haciz yoluyla almak için icra yoluna başvurdum. Haciz işlemi için işyerine gittiğimde fabrikada hacze kabil hiçbir menkul mal bulunamadı. İşverenin bankalarla çalıştığımız işyerinin ipoteklenerek kredi sözleşmeleri yaptığı ve bankalarca konulan ipotek nedeniyle gayrimenkuller üzerinde alacağımıza yönelik herhangi bir tasarrufta bulunmamız mümkün değildi.

 

Türkiye iş Kurumu Denizli İl Müdürlüğü’ne yaptığım ücret garanti fonu kapsamında ücret alacaklarımın ödenmesi ile ilgili iki defa başvuru yaptım. İş Kur tarafından ilk başvuruma “İşverenin ödeme güçlüğüne düştüğü tarihten önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması şartını” taşımadığım iddiasıyla olumsuz yanıt verildi. Buna itiraz ederek yaptığım ikinci başvuruya da “hizmet akdinin sona erdiği tarih ile aciz vesikası arasındaki süre bir yıldan fazla olduğu için fondan yararlanmanız mümkün değildir” şeklinde olumsuz yanıt verildi.

 

Hukuk süreci - Yargıtay safhası da dahil – tamamlanmış olmasına, bütün hukuk kurumlarının beni haklı bulmasına rağmen hakkımı alamıyorum.

 

Bu süre içinde işverenden alacaklarım bir yana mahkeme sürecinde yaptığım masraf ve harcamalarımı da eklediğim zaman yaşadığım kaybı düşünün.

 

Hukuk beni haklı buldu ama ne çare hakkımı yine de alamıyorum. Sizce ne yapmalıyım?

 

Sesimizi duymanız, duyurmanız umutlarımı birazcık artırabilir umuduyla.

 

DEMOKRAT HABER