Darphane’de süren grev nedeniyle içki ve sigarada yaşanan bandrol krizinde ikinci perde açıldı. 

Gelir İdaresi Başkanlığı grev nedeniyle basılamayan içki ve sigara bandrollerini başka bir yerde ürettirmek istemiş; ancak sendika “grev kırıcılığı yapılıyor” gerekçesiyle mahkemeye gitmişti.

Radikal'den Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre mahkeme süreci sona ermemişken, Maliye Bakanlığı yeni bir hamlede bulundu ve bandollerin uygun görülen tesislerce basılabileceğine yönelik bir tebliğ değişikliği yaptı. “Bu da grev kırıcılığıdır” diyen sendika, yeniden mahkemeye gitmeye hazırlanıyor.

8 Temmuz’da greve çıkılan Darphane’de, Basın-İş Sendikası geçtiğimiz günlerde mahkemeye gitmişti. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gereği grev zamanında başka işçi alınamayacağı ve başkalarının çalıştırılamayacağını belirten sendika, buna karşın Gelir İdaresi Başkanlığı’nın içki ve sigaradaki bandrol üretimini başka yerlerde yaptırmak istediğini belirtmişti. Bunun sadece grev kırıcılığı olmadığını aynı zamanda bandrollerin güvenliği açısından sıkıntılı olduğunu belirten sendika, yürütmeyi durdurma talep etmişti.

Ancak Basın-İş Sendikası’nın konuyla ilgili başvurusu mahkeme tarafından sonuçlandırılmamışken; Maliye Bakanlığı’ndan yeni bir hamle geldi.

Resmi Gazete’de dün yayınlanan Maliye Bakanlığı tebliğiyle, bandrollarin bakanlıkça uygun görülen tesislerde basılabilmesinin önü açıldı. Basın-İş Sendikası ise tebliği, “Yürütme skandalı” olarak yorumlarken; “Medya üzerinden türlü açıklamalarla, grev kırıcı uygulamalarla, işçiler üzerinde yaratılan siyasi baskılarla grevi bitiremeyenler bu kez yürütme gücünü kullanarak grevin etkilerini yok etmeye çalışıyor. Sormak istiyoruz, bir sonraki adımınız ne olacak, bir bahane bulup grevi mi erteleyeceksiniz?” açıklamasında bulundu.

Sendika, yeni tebliği mahkemeye taşıyacağını da açıkladı.