Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'nde kurulu olan fabrika önünde haklarını almak için iki aydır direnen Daiyang işçileri, açlık grevine başlıyor.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası, işçilerin, yarın açlık grevine başlayacağını bildirdi.

Açıklamada, "Sizi sigortalı çalıştırıyoruz, asgari ücretinizi ödüyoruz. Türkiye'de bundan iyisi can sağlığı daha ne istiyorsunuz?" denilerek 130 işçinin, Güney Koreli patronların talimatıyla işten çıkarıldığı kaydedilirken,  polislerin işçilere yönelik sert müdahalesi ve şiddeti hatırlatıldı.

"YASAK OLDUĞU HALDE PATTONLAR GÜNEY KOREDEN İŞÇİ GETİRİP, ÇALIŞTIRIYOR"

Yasak olduğu halde Güney Koreli patronların kendi ülkelerinden getirdikleri vatandaşları, grevdeki fabrikaya sokup üretim yaptırmaya çalıştığını kaydeden Birleşik Metal-İş Sendikası, "Ne gariptir ki bunu görüp devletin yetkililerini göreve çağıran işçiler kendi polisimizden dayak yiyor, hastanelik oluyor. Yani kanuna karşı gelenler değil, kanuna uygun davrananlar cezalandırılıyor" dedi.

"SAVCILIK KANUNSUZLUKLARA SUSKUN KALIYOR"

"Kanunsuzluk karşısında mülki amirler ve savcıların suskun kaldığını, emniyet ve polisin coplarla, göz yaşartıcı gazlarla işçilere saldırdığını" belirten sendika, şunları keydetti:

"Daiyang-SK işçileri anayasal hakları olan sendikalaşma ve toplu iş sözleşme imzalayarak insanca çalışma ve yaşama hakları için mücadele ediyorlar. Alınterinin karşılığını almak istiyor. Güney Koreli işverenler, sendikanın bütün tekliflerini ellerinin tersiyle itip işçilere 'karın tokluğuna çalışmaya razı olun' diyorlar."

AÇLIK GREVİ BAŞLATMA KARARI

Daiygang-SK işçilerinin mücadelesinin ekmek ve hak mücadelesinin ötesinde, bir insanlık mücadelesi olduğuna dikkat çeken Birleşik Metal-İş, " Bu nedenle Daiyang-SK işçileri bunca haksızlığı protesto etmek, bu ülkeyi yönetenleri uyarmak, bu ülkenin mülki amirlerine ve kolluk güçlerine yapması gerekenleri hatırlatmak için açlık grevi başlatmaya karar vermişti" diye bildirdi.

GREV 22 OCAK SALI BAŞLIYOR

Açlık grevinin, sendika yöneticilerinin, emek örgütleri ve milletvekillerinin katılımı ile 22 Ocak Salı günü Çorlu Cumhuriyet Meydanı'nda yapılacak açıklama ile başlayacağı kaydedildi.

"Daiyang-SK işçileri zaten açtı ve bunun için greve çıkmıştı. Şimdi ise bütün bu haksızlıklara karşı açlık grevindeler. Kazanacakları zafer sadece onların değil tüm emeğiyle geçinenlerin ve ezilenlerin olacaktır" diyen Birleşik Metal-İş Sendikası, emekten yana olan herkesi desteğe çağırdı. (ETHA)