Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'ndan 18 Ekim'de geçen 'Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.

Yasa sendika üyeliği ve toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine ilişkin yeni düzenlemeler içeriyordu.

Yasa, bir işçi sendikasının kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde 3'ünün üyesi bulunması şartıyla toplu iş görüşmesi yapabilmesini öngörüyor.

Türkiye'deki sendikaların tepki gösterdiği yasa, yurt dışında da yankı bulmuş ve dünyanın en önemli sendikal örgütlenmesi olan 'Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu' Abdullah Gül'e bir mektup yazarak yasayı 'veto' etmesini istemişti.

Yasa, işkolu barajını yüzde 10'dan yüzde 3'e, işkolu sayısını 28'den 20'ye düşürüyor. Sendikaya üye olma yaşı ise 16'dan 15'e indiriliyor.

İşletmede birden çok sendikanın yüzde 40 veya fazla üyesi varsa, toplu iş sözleşmesi yapma hakkı başvuru tarihinde en çok üyeye sahip olan sendikanın olacak.

Yeni kanuna göre ayrıca, sendikanın toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olması için '2 bin üyesinin bulunması' şartı aranmayacak.

Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra Başbakanlık'a gönderilen yasa, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.