İzmir'de CHP’li belediyelerin anti-demokratik uygulamaları bitmiyor. 4 Şubat günü yapılan DİSK Genel-İş Sendikası 5 nolu şube delege seçimlerine Karabağlar Belediyesi başkan ve yetkilileri tarafından müdahale edildi.

Sendika başkanı ve yöneticileri yaptığımız görüşmelerde yaşananları şöyle aktardılar;

''Sendika yönetimi olarak 4 Şubat günü delege seçimleri yapılacağı kararını aldık. Bu kararı üyelerimize bildirdik. Seçimleri yapabilmek için Karabağlar Belediyesinden Çalıkuşu kongre merkezini talep ettik. Ancak boş olmasına rağmen salonun dolu olduğunu gerekçe gösterip talebimizi kabul etmediler. Biz de sendika yönetimi olarak belediye başkan yardımcıları Rahim Ürünveren ve Hulusi Gülşen ile sözlü olarak görüşerek Karabağlar belediyesinin çatı katında seçimleri yapabileceğimizi kendilerine ilettik ve başkan yardımcıları bunun olabileceğini söylediler. Bu sözler üzerine 4 Şubat’ta seçimin yapılacağı tarih, saat ve adresi üyelerimize duyurduk. “

UYANIK BELEDİYECİLİK

“CHP li Karabağlar Belediye Başkanı Kasım Sıtkı Kürüm 3 Şubat günü saat 19:00’da sendikalı işçilerin cep telefonlarına kısa mesaj gönderip sendika yönetiminin duyurmuş olduğu yerin tam aksi bir adreste seçimlerin yapılacağı bilgisini yolladı. Mesajla sendikanın çalışmalarını zora soktu. Sendika görevlileri seçimlerini Karabağlar Belediye binasının karşısında bulunan bir kahvehanede gerçekleştirmek zorunda kaldı.”

Delege seçimlerinde aday olan işçiler, Başkanın neden böyle bir girişimde bulunduğunu anlattılar;

“Belediye başkanı kendi istediği, kendi belirlediği kişilerin sendikada delege ve yönetici olmasını istiyordu. Burada delege olan arkadaşlar toplu sözleşme sürecinde işverenin değil emekçilerin çıkarlarını savunacak bir liste. Bu yüzden Sıtkı Kürüm kendi belirlediği listenin seçilmesini istiyor. Sarı sendikacılık yapılması için elinden geleni yapıyor. Sabah buraya kamera yerleştirdiler, başına kameran koydular. Tepki göstermemiz üzerine geri çektiler kamerayı. Şimdi işte karşıda, bakın oradan hâlâ kayıt yapıyorlar, oy kullanmaya gelen işçileri ve delegeleri tesbit edip bazı arkadaşlarımızı telefonla arayarak işten atmak ile tehdit ettiler. Bizim burada yasal, meşru, demokratik sendikal mücadelemizi engellemek için de dün akşam hepimize sms yolladılar. Seçimlerin Uzundere temizlik işleri şantiyesinde yapılacağını bildiren ve başarı dileklerini ileten Belediye başkanı imzalı sms’ler yolladılar.”

KARBEL İŞÇİLERİNE SEÇİM TATİLİ

İşverenin sendika yönetimini devirme girişimleri bunlarla da bitmedi. İşveren Karabağlar Belediyesi de sabah saat 09:00 sularında seçimlere katılmak için bir liste ile geldi fakat seçimlerin Uzundere’de bulunan temizlik işleri şantiyesinde yapılmasını şart koştu. Sendika yönetimi ve aday olan delegeler, “bizim nerede seçim yapacağımıza işveren karar veremez” diyerek bu talebi reddettiler.

Yaşanan bu gelişmeler üzerine işveren listesini geri çekti ve tek liste ile delege seçimleri kahvehanede sabah saat 10:00 sularında başladı. Ancak belediye yetkilileri yeni bir taktik geliştirip Karabağlar Belediyesine bağlı şantiyelerde çalışan ve sendika üyesi olan KARBEL işçilerini şantiyeden dışarı çıkarmadı. İşçilerin görevlerine gitmesi şantiye kapılarında bekleyen şantiye müdürlerince engellendi. Bu engeli aşarak oy kullanmaya gelen işçilerin isimleri alındı sürgün ve işten atmakla tehdit edildiler.

Delege listesinde bulunan bir işçiyi odasına çağıran belediye başkanı noter huzurunda adaylıktan istifa etmesini ve istifa dilekçesini sendikaya vermesini söyledi, bunu yapmadığı takdirde işine son verileceğini tehdidinde bulundu. Bazı delege adaylarının ise telefonlarından belediye yetkilileri tarafından aranarak “başkan seni bu listede görmek istemiyor” şeklinde uyarılarda bulunulduğu işçiler tarafından bildirildi.

Delege adayları ve sendika yöneticileri “CHP’li belediye bu tavrı ile DİSK'e bağlı Genel-iş sendikasının iç işleyişine müdahale etmeye çalışmakta ve örgütlenme özgürlüğümüze müdahale etmektedir” şeklinde konuştu.

KANİ BEKO'DAN DESTEK

Seçimlerin yapıldığı kahvehaneye gelen Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Kani Beko yaptığımız görüşmede şunları belirtti; “Burada üyelerimiz demokratik haklarını kullanıyorlar ancak belediyenin bu tutumu doğru değil. Biz 300 bin üyesi olan bir konfedarasyonun üyeleriyiz. İşveren bunu dikkate almalıdır. Burada onurlu bir şekilde sendikal mücadele veren arkadaşlarımızın arkasındayız. Onları destekliyoruz. Burada yapılan seçim haklı ve meşru bir seçimdir” dedi.

Öğlene doğru görüştüğümüz işyeri temsilcileri şunları belirttiler; “İşveren şimdi sabah geri çektiği listeyi yeniden vermek istediğini belirtti. Bunu kabul etmememiz üzerine de Uzundere’de yeni sandıklar açarak sadece kendi listesini oylatmak için işçileri özel minibüsler ile Uzundere şantiyesine taşımak suretiyle kendi başına yasal hiç bir dayanağı olmayan bir seçim yapıyor.”

Saat 13:30 itibariyle işçilerin yövmiyelerinin kesildiği haberi geldi. İşçiler “ne olursa olsun bu seçimler yapılacak, işveren bu seçimi iptal etmek için her girişimde bulunuyor fakat başarılı olamayacak.” şeklinde konuştular.

Son olarak, sandıklar açıldı ve 739 sendikalı işçinin bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası 5 nolu şube delege seçimlerinde her türlü baskıya rağmen 439 işçi sendika listesine oy vererek, iradesine sahip çıktı, CHP’li Belediye’nin iradelerine müdahalesine izin vermedi.

DEMOKRAT HABER