Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'nın iptali ve yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, yaptığı yazılı açıklamada, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'nın iptali ve yürütmenin durdurulması için Anaya Mahkemesi'ne başvuracağını bildirdi.

'SENDİKA YASASI ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNE YENİ ENGELLEMELER GETİRMİŞTİR'

Türkiye'de çalışma yaşamını, sendikaları ve işçileri doğrudan ilgilendiren Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'nın Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Akkaya, "12 Eylül hukukunun yarattığı baskıcı, örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayıcı ve yasakçı yasaların kaldırılarak demokratik, özgürlükçü yasalar yapılacağı söylemiyle hazırlanan bu yasanın, ne yazık ki, yasakları kaldırmadığı gibi örgütlenmenin önüne yeni engeller ve kısıtlar getirmiştir" dedi.

'YASA ÇALIŞMA YAŞAMINI KAOSA SÜRÜKLEYECEK'

Akkaya, "Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Milletvekilleri aracılığıyla Komisyon raporlarında olmayan yeni önergeler verilerek çalışma yaşamını kaosa sürükleyecek olan bu yasa, bütün itirazlarımıza rağmen kabul edilmiştir," açıklamasında bulundu.

Akkaya konuşmasına şöyle devam etti:

"Anayasamız çerçevesinde ilgili yasayı denetleyen Sayın Cumhurbaşkanı, Türk-İş ve DİSK Konfederasyonları yasanın anayasaya aykırılıklarını iletirken, konuyu yakından takip eden Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) da Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Kanunu'nun Türkiye'nin onaylamış olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ve örgütlenme ve toplu pazarlık hakkını zedeleyici düzenlemelerin bulunduğunu hem yaptıkları açıklamalarla hem de Cumhurbaşkanına yazdıkları mektuplarla dile getirmişlerdir. Öte yandan AB İlerleme Raporunda da söz konusu raporun AB müktesebatına ve Avrupa Sosyal Şartına aykırı olduğu da AB yetkilileri tarafından dile getirilmiştir" dedi. (etha)