CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma'daki işçi katliamının ardından işten çıkarılan 2 bin 955 işçinin tazminatlarının ödenmemesinin nedenini firma ve sendika arasında kapalı kapılar ardından imzalanan bir protokol olduğunu söyledi. Özel imzalanan protokole göre, TMSF'nin firmanın mal varlığını satmaktan vazgeçerek, işçilere tazminatları 23 taksitte ödeyeceğini belirtti.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma maden katliamı davasının 4'üncü duruşmasının 8'inci oturumuna katılan CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel dava öncesi çarpıcı açıklamalarda bulundu.

DAVAYA İLGİ AZALIYOR, BASKILAR ARTIYOR

Davaya olan kamuoyu ilgisinin her geçen gün azaldığına dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, şöyle konuştu:

"Bugün Soma davasının ara karar verilecek son günü. Bugün taraflar taleplerini iletecek ve mahkeme bir ara karar vererek bir sonraki tarihe ertelenecek. Ancak şunu ifade etmek gerekir. Soma davası ile ilgili Türkiye'de 'Soma'yı unutmayacağız, unutturmayacağız. Unutursak yüreğimiz kurusun' ifadeleri çok ciddi yankı buluyordu ama her geçen gün davaya duyulan ilginin azalmasıyla ilk günlere göre bir takım değişiklikler var Soma'da. Kazadan sonra öncelikle Soma'da büyük bir acı vardı. Soma'da gözyaşı, suçluların cezalandırılmasıyla ilgili bir talep, adaletin yerine gelmesiyle ilgili bir inanç ve herkesin ağzında bir daha Soma'ların yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız diye yeminler vardı. Ama zaman geçtikçe, olay soğudukça, kamuoyunun gündeminden düştükçe, şimdi artık Soma'da maalesef baskı var, şantaj var, bir takım kirli ilişkiler var, para var, tehdit var ve adaletin önüne geçilmesi için elinden ne geliyorsa firmanın yaptığı her şey var."

FİŞLEME YAPTILAR

Maden faciasının ardından Soma'da çok ciddi fişlemeler yapıldığına dikkat çeken Özel, şunları söyledi:

"Çok ciddi bir fişleme yaptılar Soma'da. Maden kazasından sonra televizyonlara konuşanları, özellikle maden şirketlerini eleştirenleri, eylemlere katılanları, Ankara veya Soma'da oturma eylemi yapanları teker teker fişlediler. Gelinen noktada o kişileri eğer işsizler ise işe almıyorlar, eğer davada tanıksalar 'ifadeni ver ifadenden sonra gel işe başla' diyorlar. Eğer iş yerinde çalışıyorlarsa ifadeden birkaç gün önce 'ifadeni dikkatli ver işinden olursun, aşından ekmeğinden olursun' diyorlar. Soma'da tanıklar ifade değiştirmeye, doğruları söyleseler dahi şikayetçi olmamaya, başlarını öne eğmeye ve 'biz şikayetçi değiliz' demeye başladı. Soma'da son günlerde ne oldu derseniz Soma'da maden lobisi ve maden şirketleri baskının dozunu artırdı ve kesenin ağzını açtı. Buradan iddia ediyorum. Önümüzdeki günlerde köşe yazılarında bazı bilimsel makalelerde, bazı uluslararası geçerliliği olabilecek bilimsel makalelerde Soma A.Ş.'nin ileride işine yarayabilecek bazı ifadelerin yuvarlanmaya başlandığını göreceğiz."

Mahkeme kararıyla buraya maden mühendislerinin geldiğini anlatan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O madende suçüstü olabilirdi madene sokmadılar mahkeme kararına rağmen. İçeriden aldığım çok net bilgilere göre söylüyorum. İçeride yandaş bir takım profesörler, firmayla iyi ilişkiler içerisinde olan bir takım araştırmacılar içeride cirit atıyor. Bir takım firmayı aklayacak raporların hazırlanması, bunun ileride firmanın elini güçlendirmek üzere bir takım yerlerde yayınlatılması hem kamuoyu oluşturulması hem de mahkemenin baskı altına alınması gündemde. Maden mühendislerini oraya sokmayanlar bir takım önceden hazırlanmış talimatlandırılmış kişileri oraya sokuyor ve bir takım çalışmalar yaptırıyor. Maden firmaya devredileli bir buçuk yıl oldu neredeyse. Orada delillerin karartılması, değiştirilmesi, bir takım değişikliklerin yapılması mümkün. Bu konuyla ilgili bir ihbarda bulunuyoruz. Hem kamuoyunun hem adaletin hem de idari makamların dikkatine sunuyoruz."

GİZLİ KAPILAR ARDINDA PROTOKOL

İşçilerin hala ödenmeyen tazminatları konusunda da açıklamada bulunan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların dışında bir gelişme daha var. Oradaki madencilerin tazminat alacakları var 2 bin 800 madencinin. Bu tazminat alacakları daha Cumhurbaşkanının o zaman başbakanken Soma'ya ilk ziyaretinde söz vermişlerdi. Aylarca uğraştık bu söz tutulmadı. Daha sonra TMSF tarafından firmanın varlıklarının satılarak ödeneceği söylenmişti. Haziran mitinglerinde seçimlerden 3 gün önce para dağıtıldı. Hatta sendika tarafından yaptırılmış bir pankartla cumhurbaşkanına, başbakana teşekkür edildi milli eğitim binasından. O günden bu yana bir kişiye bile tazminat yatmadı. O günden bugüne duyumlarımızı sürekli söyledik. Sarı sendikanın buraya herkes müdahilli talebinde bulunurken, talepleri reddediliyor ama başvurusu reddedilmeyecek bir kişi var bu işçilerin sendikası müdahillik talebinde bulunmadı, bir tek avukat yollayıp burayı izlemiyor ama avukatları gitmiş, Soma A.Ş. ile anlaşmış bir protokol yapmış."

O protokole göre işçilerin tazminatlarının 24 taksite bölündüğünü anlatan Özel, şunları söyledi:

"TMSF'ye de sakın malımızı satıp parayı ödemeyin, 24 taksitte ödenecek işçilerin temsilcisi sendika ile anlaştım demiş. Ben bunu dediğimde işçiler sendikaya gidip hesap soruyor sendika diyor ki 'Böyle bir şey yok size doğru söylenmiyor.' TMSF'den bilgi edinme kanunu kapsamında başvurdum.

Başvurumun içinde 20 soru var. Bu 20 sorudan konumuz olan 15. soru: '4 Haziran 2015'te toplam kaç işçiye ödeme yapıldı? Ödemesi yapılmayan işçilere ödemesi ne zaman yapılacak? Niçin tam para ödenmiyor?' diye soruyoruz.

Cevap diyor ki: 'Yukarıda belirtildiği üzere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna ilgili şirket tarafından gönderilen listedeki 2 bin 955 işçiye 4 Haziran 2015 tarihinde verilen listeye göre ödemeler yapılmıştır. Bundan sonraki ödemelere ilişkin olarak ilgili şirket ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası arasında imzalanan protokol TMSF'ye ibraz edilmiş olup toplam 34 milyon TL'nin 23 taksitte ödeneceği hususu işveren ve sendika tarafından kararlaştırılmıştır.' Şimdi tepkilerden korkan işçileri seçim öncesi yine sattığını itiraf etmekten korkan sendika böyle bir şey yok diyor ama TMSF bana protokol yolladılar imzalamışlar diyor."

İŞSİZ KALAN İŞÇİLERİ AÇLIKLA TERBİYE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Kamuoyunun Soma davasına olan ilgisinin devam etmesini isteyen Özel, şunları söyledi:

"Biraz önce dediğim gibi biz Soma'dan ilgimizi uzaklaştırdıkça, kamuoyu ilgisini uzak tuttukça, Soma gündemden düştükçe Soma'daki ilk günlerdeki gözyaşı ve vicdanın yerini şimdi baskı, para, kirli ilişkiler alıyor. Bir tarafı mahkemedeki tanıklar şikayetçi olmamaya, şikayetçi olanlar işten atılmaya, düzgün ifade veren çocuklar işe alınmaya ama dik duranlar da açlıkla terbiye edilmeye çalışılırken, bir yandan da mahkemeye takip etmeyen bu ölen 301 işçinin de sendikası, işsiz kalan 2 bin 900 madencinin de sendikası mahkemeyi takip etmiyor ama avukatları buraya gelmezken gizli kapılar arkasında protokoller yapıp, TMSF'ye yollayıp bu işçilerin hem ölen 301 işçinin ailelerine hem 2 bin 955 kişiye ödenmesi gereken paraları ödettirmiyor. Bunu takip etmeye devam edeceğiz. İlginizi, desteğinizi, kamuoyunun davaya olan ilgisinin sürmesini ümit ediyoruz. Burada tutukluluk kararının devamı çok önemli. İçerideyken bile bu kadar müdahale ediyor firmanın üst düzey yetkilileri. Adaletin yerini bulması ümidiyle bu davayı takip etmeye ve unutturmamaya devam edeceğiz." (Haberler.com)