Ruken Adalı-ANF

İstanbul - Topkapı Şişecam Fabrikası'nda işçilerin işgali 12. gününde. Talepleri kabul edilinceye kadar direnmekte kararlı olduklarını belirten işçiler, mevcut sosyal ve ekonomik hakları korunarak, fabrikanın taşındığı Eskişehir'de çalışmak istiyor. CHP, Şişecam'ın ortağı konumunda ve 11 kişilik yönetim kurulunda 4 CHP'li bulunuyor. İşçiler, bu işi CHP'nin çözeceğini düşünüyor. Ancak, ne zaman ve nasıl çözüleceği ise belirsiz.

CHP'nin de ortağı olduğu Şişecam şirketinin yönetimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kent merkezindeki sanayi tesislerini il dışına taşıma kararı üzerine, Topkapı'daki fabrikayı Eskişehir'e taşıma kararı aldı. Ancak, yönetim, işçileri de Eskişehir'e götürmek yerine Teşvik Yasası'ndan yararlanmak için yeni işçilerle anlaşma yaptı. Bu durumda, sigorta primlerini 5 yıl boyunca işveren adına devlet ödeyecek. Bu karar, fabrikada çalışan 420 işçinin kapı önüne konulması anlamına geliyor.

İşyerinde örgütlü olan Kristal-İş Sendikası, işçilerin, mevcut hakları korunarak Eskişehir'de çalışma talebini şirket yönetimine ilettiğinde, "Oranın kadrosunu tamamladık" yanıtını aldı. Sendika bunun üzerine, "Sözleşme yaptığımız 10 fabrika var. Bu 10 fabrikaya haklarımız korunarak gitmek istiyoruz" talebinde bulundu. Ancak bu talep de, "Oraya gittiklerinde uyum sağlayamaz. Zaten kadro da dolu" yanıtıyla karşılıksız bırakıldı.

'BİZE SOKAK KALDI'

İşçiler bunun üzerine "Bize sokak kaldı" diyerek, fabrikada direnişe başladı. Gece gündüz fabrikada kalan işçilere, gündüzleri eşleri ve çocukları da destek verirken, çeşitli siyasi parti ve gençlik örgütleri ile sendikalar da ziyaretler gerçekleştiriyor. İşçileri sık sık ziyaret edenlerin başında ise CHP milletvekilleri geliyor.

İŞÇİLERİN PATRONU CHP

CHP'lilerin ziyareti oldukça ironik. Çünkü, CHP, fabrikanın patronlarından biri konumunda. İş Bankası şirketin ortağı. İş Bankası'nın yüzde 28 hissesi de CHP'ye ait. 11 kişilik Şişecam yönetim kurulunun 4'ü CHP tarafından atanmış durumda.

Sendikanın işyeri temsilcisi Sinan Uçar, CHP'nin bu sorunu çözeceği görüşünde. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşmede, girişimlerde bulunacağı sözü verdiğini hatırlatan Uçar, "Bugüne kadar gelen siyasi partilerin içinde bize en fazla sahip çıkan CHP oldu. Bu işin başarıyla sonuçlanması için CHP milletvekillerinin girişimleri var, samimiyet de var açıkçası" diye konuştu.

Uçar, 12 gündür yaşadıkları mağduriyeti ise, "Şişecam yönetiminin zaafiyeti"ne bağlıyor. Ona göre, yönetim, işçilerin kararlılığı karşısında yanlış yaptıklarını görecek ve hatadan dönecekler.

Direnişin kararlılıkla devam etmesinde kendilerine verilen desteğin çok belirleyici olduğuna dikkat çeken sendika temsilcisi Uçar'ın son sözü ise şöyle: "İşçinin istediği, bu şirkette çalışırken düne kadar aldığı ücretle Eskişehir'e gitmek. 25-30 yıldır burada çalışıyoruz. Bütün sosyal çevremizi bırakarak gideceğiz. Aslında büyük bir fedekarlıkta bulunacağız. Umarım bu gerçeği yöneticilerimiz görür."

TÜRKÜLERLE ISINIYORLAR

Meteoroloji'den yapılan açıklamaya göre İstanbul'da -2 dereceye varan soğuk havada varil içinde yaktıkları odunlarla ısınmaya çalışan eylemci işçiler, türkü söyleyerek geceyi geçirdi.

SOĞUK VE KARA ALDIRIŞ ETMEDEN

Özkan Koç isimli bir işçi ise, soğuk ve karlı havaya aldırış etmeden eylemlerine devam ettiklerini belirterek, "Eylemimiz 12 gündür devam ediyor. Bu süre içinde fabrikadan dışarı çıkmadık. Havalar soğuk olabilir bizim içimiz ateş gibi hakkımız ve hakkımızı aramak için buradayız, ailemiz ve çocuklarımız evde yalnız. 16 yıldır Şişecam'da çalışıyorum, bu hakları kolay kazanmadık kolay da kaybetmek istemiyoruz" dedi.

"İŞVERENİMİZ ÇOK KATI BİR TUTUM İÇERİSİNDE"

Eylem yapan işçilerden Ercan Kutlu 17 yıldır Şişecam Topkapı Fabrikası'nda çalıştığını belirterek, "Şu an işverenimiz çok katı bir tutum içerisinde, bu fabrika zarar ettiği için kapanmıyor. Bir taşınma söz konusu, burada çalışan arkadaşlar olarak mevcut haklarımızla diğer fabrikalara dağılım istiyoruz. İşverenimiz fabrikamız zarar ediyormuşcasına bir tutum içerisinde" diye konuştu.